Skip to main content

Κακοκαιρία Elias: Σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Εύβοια – Υπερχείλισαν χείμαρροι, πλημμύρισαν σπίτια

Ροβιές, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (EVIATHEMA.GR/ EUROKINISSI)

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα στις Ροβιές, στο Μετόχι και στο Πευκί, ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη βόρεια Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας Elias. Στην περιοχή βρέχει ασταμάτητα από τις 3 τα ξημερώματα, με τις τοπικές αρχές να τονίζουν ότι στη βόρεια Εύβοια έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι κατά την κακοκαιρία Daniel.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα στις Ροβιές, στη Λίμνη, στο Μετόχι και στο Πευκί, ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

Μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, η πυροσβεστική έχει δεχθεί τις τελευταίες ώρες 160 κλήσεις κυρίως σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Αττική. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι στην Εύβοια έχουν μεταβεί και δυνάμεις από τη Θεσσαλία, καθώς έχει μετατοπιστεί εκεί πλέον το βάρος, με τα φαινόμενα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος προς το παρόν εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας, καθώς φερτά υλικά έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους. Σημείωσε επιπλέον ότι σε πέντε περιπτώσεις, δυνάμεις της πυροσβεστικής βοήθησαν στην απομάκρυνση ατόμων και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, ενώ τόνισε ότι ο στρατός θα βοηθήσει στη διάνοιξη δρόμων.

Πλημμύρισαν οι Ροβιές

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν περισσότερα από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία κλήθηκαν να σπεύσουν στην περιοχή, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε στην ΕΡΤ  ότι «πρώτη φορά βλέπουμε τόσο νερό. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο ούτε με την κακοκαιρία Daniel». Νωρίτερα, μιλώντας στη «Ν», είχε σημειώσει ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη κατέγραψε το πρωί  216,2 χιλιοστά ύψος βροχής.

Εύβοια: Πλημμύρισαν οι Ροβιές από τη σφοδρή κακοκαιρία (βίντεο, φωτογραφίες)

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Τουλάχιστον 40 σπίτια και αποθήκες έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Έχουν γκρεμιστεί φράκτες και αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά» δήλωσε νωρίτερα στη Ναυτεμπορική ο κοινοτάρχης των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης.

«Από τις 03.00 το πρωί η κακοκαιρία σάρωσε το χωριό με πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και συνεχείς κεραυνούς», τόνισε ο κ. Κέρης και πρόσθεσε: «Αν και η περιφέρεια είχε καθαρίσει τα ποτάμια και τους χείμαρρους της περιοχής, δεν έγινε διάνοιξη στις κοίτες, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν από τον πρωτοφανή όγκος του νερού».

naftemporiki.gr

Αρκετοί κάτοικοι των Ροβιών δήλωσαν μάλιστα ότι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς «είναι αδύνατο να διασχίσουν τους ορμητικούς χειμάρρους που διασχίζουν το χωριό».

Η κοινότητα των Ροβιών είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και από την καταιγίδα Daniel που έπληξε με σφοδρότητα και τη βόρεια Εύβοια.

Λίμνη, βόρεια Εύβοια, 27/09/2023. Φωτ. naftemporiki.gr

Προβλήματα και σε Πευκί – Ιστιαία

Προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων έχουν καταγραφεί και στην Ιστιαία, ενώ στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει περνώντας μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, ενώ δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει και τα δέντρα που έχουν πέσει.

Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση μεταφοράς τους σε ασφαλές σημείο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Εύβοια

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023).
  • Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
  • Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
  • Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί:

  • Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Μήνυμα 112 σε Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή τους, έλαβαν οι κάτοικοι σε Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

Meteo: 198 χιλιοστά βροχής στην Εύβοια

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά βροχής. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν επίσης εκδηλωθεί το πρωί της Τετάρτης στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της ημέρα, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Τι περιμένουμε την Πέμπτη

Για αύριο Πέμπτη, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Διαβάστε ακόμηΑναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή – Το σκηνικό του καιρού έως την Κυριακή 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ