Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel – Δ. Ζιακόπουλος: Πρωτοφανές φαινόμενο, έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο – Τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά

Βόλος. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

«Όταν είδα την Παρασκευή τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων, τρόμαξα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία Daniel στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Όταν είδαμε τη συνοπτική κατάσταση αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την Πολιτική Προστασία που προϊδέασε τις περιφέρειες» σημείωσε ο κ. Ζιακόπουλος.

Όπως είπε, «φαίνεται ότι στην ορεινή Μαγνησία έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο, που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης». Ανέφερε επίσης ότι στην πεδινή Θεσσαλία έπεσαν 400-500 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, τα 600-800 χιλιοστά που έπεσαν στην ορεινή Μαγνησία, είναι συγκρίσιμα με τα ρεκόρ που σημειώνονται στις νότιες πλαγιές των Άλπεων. «Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου, από τότε που έχουμε αρχεία» σημείωσε.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι στη Θεσσαλία και κυρίως στις περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της δυτικής Λάρισας, της δυτικής Μαγνησίας και της βόρειας Φθιώτιδας, απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. «Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος» υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι στη Μαγνησία μέσα στη νύχτα θα υπάρξει ύφεση, αλλά αύριο το πρωί και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται ένταση των φαινομένων, όπως και στις Σποράδες και τη βορειοανατολική Φθιώτιδα. «Ο κύκλος αυτός θα κλείσει αύριο το απόγευμα στις περιοχές από τις οποίες άρχισε η κακοκαιρία» σημείωσε, αναφερόμενος στη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Προειδοποίησε επίσης ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε και στην Αττική βροχές και τοπικές καταιγίδες. Όπως τόνισε, «δεν θα είναι μεγάλη η ένταση των φαινομένων, 20 με 30 χιλιοστά, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι δημιουργούνται προβλήματα και με αυτήν την ποσότητα».

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel – Β. Κικίλιας: 2 νεκροί, 4 αγνοούμενοι – Προσοχή για το επόμενο 24ωρο