Skip to main content

Κορωνοιός: Μόνο στην Αχαΐα δωρεαν rapid test, αύριο, ενώ η Eris εξαπλώνεται

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα των δειγμάτων για τον κορωνοϊό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, - Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον προβληματίζει επιστήμονες και υγειονομικές αρχές

Μόνο στην Αχαΐα, θα πραγματοποιήσουν, αύριο Κυριακή 13 Αυγούστου, δωρεάν rapid test για covid-19,  οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ίδιο συνέβη και σήμερα, Σάββατο.

Οι δειγματοληψίες θα γίνουν στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, στην Πάτρα μεταξύ 08:00-22:00

Την ίδια στιγμή ωστόσο, αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα των δειγμάτων για τον κορωνοϊό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Το 11% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 οφείλεται στην νέα υπο-παραλλαγή Eris και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41, όλα από την Κρήτη. Αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες περιοχές.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για την νέα παραλλαγή Eris

Προβληματισμός για Σεπτέμβριο

H εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον, του SARS-CoV-2,  προβληματίζει επιστήμονες και   υγειονομικές αρχές, ιδιαίτερα για την εξέλιξή της  το Φθινόπωρο, όταν οι πολίτες  επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, λόγω της αλλαγής του καιρού, ενδέχεται να κυριαρχήσει.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κυκλοφορία της στην κοινότητα και η διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, τονίζουν. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

Τα χαρακτηριστικά της Eris

H  νέα παραλλαγή του Covid με την ονομασία Eris ή EG.5.1ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου, αλλά τώρα ευθύνεται για ένα στα 10 κρούσματα Covid παρότι, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον Arcturus που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων μόλυνσης σε ποσοστό 39,4%, σύμφωνα με την UKHSA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την EG.5.1 στον κατάλογο των παραλλαγών υπό παρακολούθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τη μελέτη ZOE Health Study, τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Omicron είναι τα εξής:

  1. ρινική καταρροή
  2. Πονοκέφαλος
  3. Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  4. Φτέρνισμα
  5. Πονόλαιμος