Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την αιματηρή επίθεση

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους οι συλληφθέντες.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι συλληφθέντες για την αιματηρή επίθεση το βράδυ της Δευτέρας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση. Μένει να δούμε εάν θα απαγγελθούν επίσης κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο δολοφόνος του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ. Πάντως έχει ληφθεί γενετικό υλικό για DNA από όλους τους συλληφθέντες, σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας.

Η μεταφορά των συλληφθέντων από την ΓΑΔΑ προς την Εισαγγελία, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, με τρεις κλούβες της Αστυνομίας κι ένα άσπρο βαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η μεταγωγή τους διήρκησε πάνω από ώρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων, 104 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δικογραφία έχει προηγηθεί της μεταγωγής των συλληφθέντων και βρίσκεται στο γραφείο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών της Αθήνας, οι οποίοι την μελετούν για να ασκήσουν ποινική δίωξη.

Αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, σε άλλο κτίριο, προκειμένου να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία πάντως αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια, δεδομένου του αριθμού των συλληφθέντων. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν θα περάσουν όλοι αυτοπροσώπως από τους εισαγγελείς προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ή αν ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη ενημερώνοντας τους δικηγόρους των συλληφθέντων και αυτοί με τη σειρά τους οδηγηθούν απευθείας στον ανακριτή.

Το μεγαλύτερο μέρος των συλληφθέντων (94 στον αριθμό) είναι Κροάτες, χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ανάμεσά τους είναι επίσης έξι Έλληνες, την εμπλοκή των οποίων στα επεισόδια έχει αναγνωρίσει η ΕΛ.ΑΣ κάνοντας λόγο για «Έλληνες συνεργούς», αλλά και ένας Γερμανός, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος και ένας Αλβανός.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Έλληνας που είναι γνωστός στις αρχές ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που έχει να κάνει με αθλητική βία. Μάλιστα η φερόμενη ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έχει ήδη προφυλακιστεί.

Σε πρώτη φάση χθες συνελήφθησαν 98 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι τραυματίες και αφέθηκαν ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στην πορεία, έπειτα από ελέγχους στα συνοριακά περάσματα, συνελήφθη ένας 20χρονος Κροάτης, στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά, και πέντε στη Θεσπρωτία καθώς προσπαθούσαν να φύγουν με πλοίο προς την Ιταλία.

Επιπλέον στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα χτεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται.

Οι σε δεύτερη φάση συλληφθέντες οδηγούνται επίσης στη ΓΑΔΑ, και θεωρείται ότι έχουν μεταφερθεί επίσης στον εισαγγελέα.

Πάντως εκτιμάται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον 50 άτομα που φαίνεται να συμμετείχαν στα επεισόδια.

Για τον εντοπισμό και την ταυτοποποίηση του δολοφόνου του 29χρονου αλλά και τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στα επεισόδια, η Αστυνομία πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται έρευνες σε σπίτια και ξενοδοχεία της Αττικής, τα οποία ενδέχεται να έχουν φιλοξενήσει χούλιγκαν της κροατικής ομάδας.