Skip to main content

Τίτλοι τέλους στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Οι 1.060 αστυνομικοί της πανεπιστημιακής αστυνομίας σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε πλήρη ενσωμάτωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. -κάτι που σημαίνει πως καταργείται το ειδικό Σώμα το όποιο είχε δημιουργηθεί με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης- προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, οι 1.060 ειδικοί φρουροί της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ., ενισχύοντας την παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις και η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί.

Όπως είπε ο υπουργός, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεις και επιβάλλεται να διασφαλίζουν και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων στους φοιτητές. Ωστόσο η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, αλλά όταν χρειαστεί για να επιβάλει την τάξη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Πάντως, στη συνέχεια, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι δεν έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση  που κατατέθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες.

Αλλάζει ο σχεδιασμός για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια

Εξάλλου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη φύλαξη στα πανεπιστήμια, ο κ. Μηταράκης είπε ότι επανασχεδιάζεται η διαδικασία.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση σήμερα στα πανεπιστήμια είναι λίγο καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επεσήμανε, δε, ότι η αστυνομία πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να βγουν μπροστά τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ερωτηθείς αν θα απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, απάντησε «όχι με τη μορφή που ίσως σχεδιάζαμε αρχικά». Όπως πρόσθεσε, αλλάζει ο σχεδιασμός.

Σε ερώτηση αν θα μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «θα μπαίνει όταν πρέπει να μπαίνει. Δεν θα μπαίνει για να κάνει τον θυρωρό».

naftemporiki.gr