Skip to main content

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Φαιστού

Αγωνιώδη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κρήτης μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης.

Το επίκεντρο του σεισμού, που έβγαλε τους κατοίκους στο Τυμπάκι και τις Μοίρες στους δρόμους, είχε επίκεντρο την περιοχή 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από της Μοίρες του Ηρακλείου.

Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίστηκε στη διάρκεια της νύχτας με μικρότερες σεισμικές δονήσεις. Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας.

Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Γ. Παπαδόπουλος: Πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός – Χρειάζεται προσοχή

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και επακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, ο μεγαλύτερος από από τους οποίους είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ερώτηση για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται επιφυλακτικότητα επειδή τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι επαρκή. Δεν πρέπει να δώσουμε μία ψεύτικη εικόνα εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς» είπε. Παρατήρησε ωστόσο ότι είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε, κάτι που – όπως επεσήμανε – «ίσως αρχίζει να δίνει δειλά την εντύπωση ενός κύριου σεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ πιθανόν προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς. «Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται προσοχή» πρόσθεσε.