Skip to main content

Υπόθεση Σάρα Μαρντίνι: «Γλυκόπικρη» απόφαση από το Εφετείο Λέσβου για τους ακτιβιστές υπέρ των προσφυγων

Απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της «κατασκοπείας» - Τι άλλο τους καταλογίζεται

Το τριμελές Εφετείο Λέσβου απέσυρε τις κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον 24 ακτιβιστών που συμμετείχαν στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο.

Το δικαστήριο επικύρωσε την εισήγηση του εισαγγελέα να αποσυρθούν οι κατηγορίες επειδή ήταν “υπερβολικά ασαφείς”.  “Αυτό είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, αν και δεν πανηγυρίζουμε ακόμη. Η ποινική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες κακουργήματος [που επίσης απαγγέλθηκαν στην ομάδα] βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη”, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, σύμφωνα με τον Guardian. “Αλλά το σημερινό αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει σίγουρα τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης”.

Η ιστορία που ενέπνευσε το Netflix

Μεταξύ των κατηγορουμένων, Ελλήνων και ξένων υπηκόων, συγκαταλέγεται και η Σάρα Μαρντίνι, -η Σύρια πρόσφυγας, ο ρόλος της οποίας στη διάσωση 18 συνεπιβατών της καθώς πραγματοποιούσαν τον επικίνδυνο διάπλου από την Τουρκία, ενέπνευσε την ταινία του Netflix “The Swimmers”. Η υπόθεση μετά την διάσταση που πήρε αναφέρεται πλέον ως «Υπόθεση Σάρα Μαρντίνι».

Σύμφωνα με τον συνήγορο της ομάδας,  η 27χρονη δεν ήταν παρούσα στη διαδικασία λόγω ταξιδιωτικής απαγόρευσης που την χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια. Η Μαρντίνι πέρασε περισσότερες από 100 ημέρες προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού  μετά τη σύλληψή της τον Αύγουστο του 2021.

Η κατηγορία της κατασκοπείας είχε διατυπωθεί σε μια έκθεση 86 σελίδων που συντάχθηκε μετά από εξάμηνη έρευνα της αστυνομίας, η οποία είχε εστιάσει στη χρήση μιας “κρυπτογραφημένης υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων” – συγκεκριμένα του WhatsApp – για να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας. Αποσύρθηκαν επίσης οι κατηγορίες για παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και πλαστογραφία.

Οι άλλες κατηγορίες

Οι 24 εργαζόμενοι  εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, της απάτης, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες –  κακουργήματα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους περιέγραψαν την απόφαση της Παρασκευής ως «γλυκόπικρη»