Skip to main content

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος - Πώς θα κινηθούν Μετρό, λεωφορεία και τραμ

Παραλύουν σήμερα ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά συνδικάτα, διαμαρτυρόμενα για την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις καθώς ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ το ΠΑΜΕ έχει δώσει ραντεβού στα Προπύλαια.

«Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνει, «τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει». «Ήρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους» τονίζει, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι στη Δημόσιο διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους «για να ζουν με αξιοπρέπεια».

Χωρίς Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ

Οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο διεξάγονται σήμερα μετ’ εμποδίων, καθώς με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων η Αθήνα έχει μείνει σήμερα χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία και «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022» δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των εργαζομένων κρίθηκε καταχρηστική και παράνομη. Ωστόσο, εμμένουν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, είτε με στάσεις εργασίας είτε με καθολική απεργία.

Πώς θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος).

Τη συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Νοέμβρη αποφάσισαν και οι οδηγοί ταξί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για ένα 24ωρο

Παράλληλα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα λήξει τα μεσάνυχτα. Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Aegean & Olympic Air: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων ανακοίνωσαν Aegean και Olympic Air, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α.

Ειδικότερα, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Ο.Σ.Υ.Π.Α.), σε 6ωρη (10:00 – 16:00 τοπική ώρα) στάση εργασίας και σε 24ωρη απεργία, θα ακυρωθούν 50 πτήσεις και θα τροποποιηθούν 42 στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού.

Δεν ισχύει ο Μικρός Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Άρση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας για σήμερα, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Όπως ενημέρωσε, λόγω των εξαγγελθεισών στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στον μικρό δακτύλιο.

Απεργία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης

Στην εικοσιτετράωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιδρώντας «στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα».

naftemporiki.gr