Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 15:13

«Κουταμάρες» τα περί ηλιακής μαγνητικής καταιγίδας στην Ελλάδα

Έλληνες επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά  τα περί ηλιακής μαγνητικής καταιγίδας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σαχλαμάρες» αλλά και για απίστευτη ανευθυνότητα με την οποία «διαδίδονται τέτοια τερατολογήματα».

Έλληνες επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά  τα περί ηλιακής μαγνητικής καταιγίδας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σαχλαμάρες» αλλά και για απίστευτη ανευθυνότητα με την οποία «διαδίδονται τέτοια τερατολογήματα».

«Κουταμάρες», χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», για να προσθέσει ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.

Όπως διευκρίνισε, βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών. Το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, είπε, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

«Σαχλαμάρες» χαρακτήρισε τα περί μαγνητικής καταιγίδας και ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε», δήλωσε, συμπληρώνοντας παντως, ότι όντως το 2013 είναι έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

 Αλλά και ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα» και χαρακτήρισε το όλο θέμα «παρεξήγηση».

Ο κ. Μουσάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για το μέλλον. Η Ελλάδα, εξήγησε. είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει. Άλλωστε, πρόσθεσε, ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του, ενώ ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο να επηρεάσουν τη χώρα.

 Τέλος, σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζει ότι δεν υπάρχει «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα  (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/) ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/alerts/archive/current_month.html)».

«Εξάλλου», αναφέρει, «η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου».

Επισημαίνοντας τέλος, ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες», υπογραμμίζει πως «εντυπωσιάζει η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται».