Κόσμος
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 13:29

Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατική θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. «Θα μείνει στην Ιστορία», δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας.

Έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατική θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, η υγεία του τέως προέδρου είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση από το πρωί.

Βιογραφικό

Ακολουθεί αναλυτικά το βιογραφικό του.

1955-59: Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, αρχικά ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ.

1959: Λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

1959-60: Διατελεί μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απρίλιος 1959: Διορίζεται υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Αύγουστος 1960: Διορίζεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ιανουάριος 1964: Διορίζεται και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Επιπλέον, διατελεί υπουργός Υγείας.

1970: Εκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος.

1976: Επανεκλέγεται βουλευτής, ως ανεξάρτητος.

Απρίλιος - Οκτώβριος 1976: Ορίζεται πρόεδρος της Βουλής.

1976-78: Είναι σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλ. Κληρίδη. Τον Απρίλιο του 1976 διορίζεται ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία παραμένει έως τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1980: Ιδρύει το κόμμα Ένωση Κέντρου.

1981: Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

1989: Η Ένωση Κέντρου συγχωνεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

1991: Διατελεί βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδεχόμενος τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος, τότε πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Στις 27 Μαΐου του 2001το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 14,84% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και έρχεται τρίτο, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επανεκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,51% των ψήφων, έναντι 38,80% του τότε προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΟΣ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

Αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογράφει στη Στοά του Αττάλου, επί ελληνικής προεδρίας, τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς αντίπαλο, για την επόμενη τετραετία.

Στις 21 Μαΐου του 2006 το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 17,92% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας αύξηση 3,08% σε σχέση με το 2001, παραμένει όμως τρίτο κόμμα, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ, που και τα δύο καταγράφουν απώλειες.

Στις 29 Αυγούστου του 2006 υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 αποχωρεί και τυπικά από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται τρίτος, με ποσοστό 31,79% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμετρώνται ο Ι. Κασουλίδης (33,51%) και ο Δ. Χριστόφιας (33,29%). Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 πρόεδρος εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστώνμ που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου.

Βραβεία - διακρίσεις

Στις 25 Νοεμβρίου του 2003 ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2003 η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη του απονέμει το Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών.

Στις 11 Μαΐου του 2007 κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ του απονέμει το Μεγαλόσταυρο Τιμής της Αυστρίας.

Στις 4 Ιουνίου 2007 κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα του απονέμει το παράσημο του Ταξιάρχη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Τριών Αστέρων.

Δ. Χριστόφιας: «Θα μείνει στην Ιστορία»

Τη βαθιά θλίψη και την οδύνη του για το θάνατο του τέως πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, αλλά και τη θλίψη του κυπριακού λαού στο σύνολο του για το χαμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας, λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου», πρόσθεσε.

Δ. Σιούφας: «Αλύγιστος μαχητής»

«Με βαθειά συγκίνηση και θλίψη αποτίω, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πατριώτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας μετά την αναγγελία του θανάτου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Ολόκληρος ο Ελληνισμός, ολόκληρη η αγωνιζόμενη Κύπρος χάσαμε σήμερα, έναν αλύγιστο μαχητή, έναν αγωνιστή που υπηρέτησε με πίστη και πάθος τα δίκαια και τα δικαιώματα της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Η απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι πάντα ζωντανές. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.»

Κ. Καραμανλής: Ο Ελληνισμός οφείλει πολλά στον Τ. Παπαδόπουλο

Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ιστορική μορφή του κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσε με συνέπεια και πατριωτισμό τη μάχη για το μέλλον της Κύπρου. «Ο ελληνισμός του οφείλει πολλά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΣOK: Απώλεια για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό

«Ο θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι μια απώλεια για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τον Ελληνισμό. Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στην οικογένειά του και στους Κυπρίους αδερφούς μας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, για την απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την Κύπρο σε όλη του την ζωή και αγωνίστηκε για την ελευθερία του Nησιού και στη συνέχεια για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης δημοκρατίας».

KKE: Απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού

Τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια «ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο» εκφράζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεγράφημα που απέστειλε στο Δημοκρατικό Κόμμα.

ΣΥΝ: Σημαντική πολιτική προσωπικότητα

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε σημαντική πολιτική προσωπικότητα σε όλη την ιστορική διαδρομή του Κυπριακού κράτους» αναφέρει ο ΣΥΝ και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ηγέτης για πολλά χρόνια.

ΛΑΟΣ: Ελπίζουμε το όνειρό του για την Κύπρο να πραγματοποιηθεί

Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει: «Θα θυμόμαστε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ηγεσία του και για το όραμα που είχε για τον Κυπριακό ελληνισμό. Αντιμετώπισε πολλές δύσκολες στιγμές αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προσπαθεί πάντα να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Κύπρο. Ελπίζουμε ότι η προσδοκία του και το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα».

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΡΙΚ, Φιλελεύθερο