Πολιτική
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 18:24

Ελληνοτουρκικά: «Αναβαθμίζεται» η τουρκική προκλητικότητα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και έμπρακτα, με την ελληνική πλευρά να καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας και να συστήνει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία. Ωστόσο, η διπλωτική απάντηση της Αθήνας στέλνει το μήνυμα πως τα όρια που ξεπερνά η γειτονική χώρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τα υπερασπίζεται με συνέπεια και «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Η «ποιοτική» και «ποσοτική» αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Του Γιώργου Φωκιανού
gfok@naftemporiki.gr

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και έμπρακτα, με την ελληνική πλευρά να καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας και να συστήνει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία. Ωστόσο, η διπλωτική απάντηση της Αθήνας στέλνει το μήνυμα πως τα όρια που ξεπερνά η γειτονική χώρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τα υπερασπίζεται με συνέπεια και «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως το περιστατικό στην Κω, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά «συνέχεια» της έκνομης τουρκικής εξωτερικής «πολιτικής» απέναντι στη χώρα μας.

Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, διότι η Τουρκία συνεχώς πράττει κατ' αυτό τον τρόπο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με μία «ποιοτική» και «ποσοτική» αναβάθμιση -όπως τονίζουν- στρατιωτικές πηγές.

Και πριν από λίγες ημέρες, φάνηκε η τουρκική προκλητικότητα με άλλη μία απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κατά την οποία τα στελέχη του ελληνικού πλωτού επέδειξαν ψυχραιμία και δεινή επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ και το 2018 το υπερσύγχρονο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» εμβολίστηκε από το τουρκικό σκάφος στα Ιμια, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές ζημιές.

Καθημερινές υπερπτήσεις

Πέραν των θαλάσσιων «παρενοχλήσεων» που πολλές φορές φθάνουν στα πρόθυρα επικύνδυνης κλιμάκωσης και -σύμφωνα με στελέχη- του Λ.Σ. πολλές από αυτές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία αυξάνει καθημερινά τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Μάλιστα, σήμερα είχαμε και πτήση τουρκικών F-16 για πρώτη φορά πάνω από τη χερσαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στον βόρειο Έβρο.

Στόχος, της Άγκυρας -όπως δείχνουν τα στοιχεία- είναι η αμφισβήτιση νησιών όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, οι Λειψοί, οι Αρκιοί το Καστελλόριζο και η Ρω. Ωστόσο, τα ελληνικά μαχητικά καθημερινά σηκώνονται στον αέρα και αναχαιτίζουν τα αερσκάφη της γειτονικής χώρας.

Ρητορική έξαρση

Την ώρα που στον Έβρο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ως «πιόνα» στη σκακιέρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα σπεύδει να τους εκμεταλλευθεί για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, η ηγεσία της γείτονος δυναμιτίζει διαρκώς το -ήδη τεταμένο- κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), χαρακτηρίζοντας επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».

Παράλληλα, η Άγκυρα ενισχύει τη στρατιωτική-αστυνομική παρουσία στον Έβρο, με την παρουσία των ειδικών δυνάμεων και χρησιμοποιεί συνεχώς την προπαγάνδα που της επιβάλλει η ηγεσία της, αναφέροντας πως Έλληνες στρατιώτες πυροβολούν προς τους μετανάστες -κάτι που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως fake news-, την ώρα που -πηγές του ΥΠΕΘΑ- ανέφεραν περιστατικό με πυροβολισμούς από πλευράς Τουρκίας.