Κόσμος
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 14:38

Βρετανία: Σχέδιο ανατροπής της Μέι μέσα από το Συντηρητικό Κόμμα;

Οι διαφωνίες για το μέλλον της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ήρθαν στο προσκήνιο, όταν πρώην πρόεδρος του κόμματός της δήλωσε πως 30 βουλευτές των Συντηρητικών υποστηρίζουν σχέδιο για την ανατροπή της.

Οι διαφωνίες για το μέλλον της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ήρθαν στο προσκήνιο, όταν πρώην πρόεδρος του κόμματός της δήλωσε πως 30 βουλευτές των Συντηρητικών υποστηρίζουν σχέδιο για την ανατροπή της.

Σε μια από τις πιο παράδοξες πολιτικές ομιλίες που μπορεί κανείς να θυμηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, ο λόγος της κ. Μέι την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριό της καταστράφηκε από κρίσεις βήχα, έναν κωμικό που της επέδωσε έγγραφο τερματισμού απασχόλησης και τα γράμματα που έπεφταν από τα συνθήματα στο σκηνικό που υπήρχε πίσω της.

Το κύρος της Τερέζα Μέι, η οποία εξελέγη ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2016 είχε ήδη δεχθεί πλήγμα από την απόφασή της να προκηρύξει τον Ιούνιο πρόωρες εκλογές, στις οποίες το κόμμα της έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό τον τίτλο :«Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία και θα κάνει τη δουλειά», η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ έγραψε στην εφημερίδα The Telegraph ότι η αρχηγός κυβέρνησης και κόμματος «θα πρέπει να παραμείνει». Ο ντε φάκτο υπαρχηγός της Τ. Μέι, Ντάμιεν Γκριν, δήλωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός θα συνεχίσει.

Όμως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γκραντ Σαπς υποστήριξε ότι η ηγεσία της κ. Μέι θα πρέπει τώρα να αμφισβητηθεί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για την ηγεσία», δήλωσε ο κ. Σαπς στο Radio 5 του BBC. Μετά τις αποτυχημένες εκλογές που έκανε, την αποτυχία της να ενώσει το υπουργικό συμβούλιο και ένα κακό κομματικό συνέδριο, «τα πράγματα είναι προφανή», δήλωσε.

Ο κ. Σαπς, ο οποίος προήδρευσε του κόμματος από το 2012 έως το 2015, δήλωσε ότι έως 30 Συντηρητικοί βουλευτές υποστηρίζουν την αποπομπή της ηγέτιδος του κόμματος, μεταξύ των οποίων πέντε πρώην υπουργοί. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει αρκετή υποστήριξη για την ανατροπή της και ότι το σχετικό σχέδιο είχε διαμορφωθεί πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Για να υπάρξει επίσημη αμφισβήτηση της ηγεσίας, 48 Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να απευθύνουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Ο κ. Σαπς δήλωσε ότι αυτοί που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κ. Μέι δεν έχουν κάποιον υποψήφιο που επιθυμούν να την αντικαταστήσει, πρόσθεσε όμως πως η ομάδα περιλαμβάνει υποστηρικτές και αντιπάλους του Brexit.

Η επιβίωσή της εξαρτιόταν μέχρι τώρα από την απουσία προφανούς διαδόχου που θα μπορούσε να ενώσει το διαιρεμένο γύρω από το Brexit κόμμα και από τον φόβο μιας εκλογικής αναμέτρησης που πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι θα έφερνε στην εξουσία τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.