Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις

Η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να αναζητεί τη βοήθεια τρίτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί βάσει της ελληνικής εμπειρίας. «Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθεροποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Άρα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Συνεπώς, να φτιάξει και τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της εργαλεία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Συζητήσαμε, ουσιαστικά και σε βάθος, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις του τουρισμού. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε επίσης.

Τόνισε, δε, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Γαλλία «αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε προς το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας» και υπογράμμισε ότι το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή, με περισσότερη αισιοδοξία. 

Έκανε, δε, λόγο για ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Είχα την ευκαιρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

naftemporiki.gr