Skip to main content

Βρετανία: Ο Στάρμερ θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αν εκλεγεί

REUTERS/Toby Melville

«Ουσιώδης η λύση των δύο κρατών»

Ο Κιρ Στάρμερ επικεφαλής των Εργατικών σκοπεύει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, εφόσον κερδίσει την εξουσία στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αλλά θεωρεί πως μια «τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας».

Υπενθυμίζεται πως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο ανακάλεσε τους πρεσβευτές του λέγοντας κιόλας πως η πράξη αυτή «ανταμείβει τους τρομοκράτες (της Χαμάς)».

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι στους Εργατικούς με μια τέτοια ενέργεια.

Ποιος και γιατί (δεν) αναγνωρίζει ως κράτος την Παλαιστίνη: Όλα τα δεδομένα σε ένα infographic

Ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών επειδή αργεί να αλλάξει την πολιτική του κόμματος υποστηρίζοντας μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η στάση του κόμματος έκανε 10 βουλευτές του να παραιτηθούν από τους ρόλους τους στη διαμόρφωση πολιτικής, με το κόμμα να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα σε μερικές περιφέρειες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC: «Ναι, το πιστεύω και νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού».

Ο Στάρμερ δήλωσε πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να γίνει την κατάλληλη στιγμή σε μια ειρηνευτική διαδικασία. «Πιστεύω απολύτως σ’ αυτή», πρόσθεσε ωστόσο υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι ουσιώδης για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.