Skip to main content

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς, λέει ο Μπορέλ

Alexandros Michailidis / SOOC

«Είναι καιρός το Ισραήλ να αρχίσει να δέχεται κάποια κριτική»

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι δώρο στη Χαμάς», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Και πρόσθεσε ότι «Το Ισραήλ πρέπει να αποδεχτεί ότι μπορεί να δεχτεί κριτική από ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι κάνει σωστά πράγματα».

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία επιβραβεύουν την τρομοκρατία, δήλωσε ο Νετανιάχου

Ο Μπορέλ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις λίγες ημέρες αφότου η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία συμφώνησαν να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ.

«Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς, το αντίθετο μάλιστα»

Πιο αναλυτικά, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς, το αντίθετο μάλιστα. Η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι ενίσχυση της Χαμάς, ακριβώς το αντίθετο. Αποσκοπεί στο να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο τμήμα της παλαιστινιακής κοινωνίας που αναγνωρίζουμε και με το οποίο συνεργαζόμαστε», δήλωσε, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País.

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Το Ισραήλ πρέπει να αποδεχτεί ότι μπορεί να δεχτεί κριτική από ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι κάνει καλά τα πράγματα, και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σίγουρα ανησυχεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Ενώ κανένα από τα κράτη της G7 δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, περισσότερα από 140 από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών το κάνουν.