Skip to main content

Νέα Καληδονία: Ο Μακρόν έφυγε, οι ταραχές μένουν – Ακόμη ένας νεκρός

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Έβδομος νεκρός στην περιοχή της υπερπόντιας Γαλλίας

Νεκρός έπεσε από αστυνομικά πυρά ένας άνδρας 48 ετών στη Νέα Καληδονία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στις σοβαρές ταραχές που πλήττουν την περιοχή της υπερπόντιας Γαλλίας στους 7.

Ο Εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως ο αστυνομικός είχε δεχθεί  «σωματική επίθεση» από διαδηλωτές. Ενώ κυκλοφορούσαν στη Ντουμπεά, βόρεια της Νουμεά, δύο αστυνομικοί «δέχθηκαν σωματική επίθεση από ομάδα μιας δεκαπενταριάς ατόμων», εξήγησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας Ιβ Ντιπά.

«Μέσα σε συνθήκες που μένει να διευκρινισθούν, ο αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού όπλου του και πυροβόλησε μία φορά για να βγει από τη συμπλοκή», συνεχίζει.

«Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, υπάρχουν ίχνη από χτυπήματα στο πρόσωπο των αστυνομικών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Γαλλία: Άρον άρον ο Μακρόν στη Νέα Καληδονία – Σοβαρές ταραχές, 6 νεκροί

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη, ενώ έχει αρχίσει έρευνα για τον πυροβολισμό, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι έρευνες διεξάγονται «με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που είναι απαραίτητες για να φανεί η αλήθεια», υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε -κάπως βιαστικά- τη Νέα Καληδονία, με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα. Υποσχέθηκε πως η επίμαχη εκλογική μεταρρύθμιση για την οποία αντιδρούν οι διαφωνούντες, δεν θα περάσει «σώνει και καλά», ωστόσο επέμεινε πως η περιοχή πρέπει να βγει από την κρίση.

Ο Μακρόν έφυγε από το νησί, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν, ηπιότερα αυτή τη φορά.

«Δεσμεύθηκα ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα περάσει δια της βίας», υποσχέθηκε ο Μακρόν, αλλά η Νέα Καληδονία «δεν είναι Φαρ Ουέστ»

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ