Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μύθος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία

(Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού)

«Δύσκολο στοίχημα» η αντιμετώπιση της ακρίβειας - Πυρά κατά της αντιπολίτευσης για «πληθωριστικές υποσχέσεις» - «Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό»

«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης κυριαρχεί αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε. Εστιάζοντας στα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη θητεία της. «Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το πρόβλημα επιμένει» αναγνώρισε.

Η ακρίβεια είναι «δύσκολο στοίχημα, για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνος και συστηματική προσπάθεια, αλλά πάνω από όλα ρεαλισμός και γνώση της πραγματικότητας» συνέχισε. Παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και το υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα. «Εδώ και μήνες εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων και την παταξη της αισχροκέρδειας» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως μόνιμη απάντηση είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση μισθών και συντάξεων.

Βουλή: Live η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια

«Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε.

«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυθνικές. Υπογραμμίζοντας την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής, σημείωσε πως «οι κολοσσοί του εμπορίου, οι πολυεθνικές δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου, ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγορά, ούτε να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα ή αλλού. Είναι μία κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά κόστη και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτές τις πρακτικές η Ε.Ε. οφείλει να αντιτάξει μία πολιτική αυστηρών κανόνων» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» σε πολυεθνική εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές.

Πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά αυτές τις πρακτικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά».

Στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως αυτό που ακούει είναι «μία σκληρή κριτική αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Μύθος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει τους πέντε μύθους, που όπως είπε, κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ακρίβεια.

«Πρώτος μύθος: η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και αυτό οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν με απότοπο τρόπο τα επιτόκια. Αυτό έγινε γιατί υπήρχε ένα παγκόσμιο πρόβλημα ακρίβειας. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ανέδειξε επίσης μία «ιδιαιτερότητα με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα» επισημαίνοντας πως το ποσοστό του ελαιολάδου είναι πολύ υψηλό στη συμμετοχή του πληθωρισμού. Χωρίς το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8%, παρατήρησε.

«Μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας οι αυξήσεις μισθών»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το πιο μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. «Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεις υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε τον βασικό μισθό στα 650 ευρώ, είναι στα 830 σήμερα και θα πάει στα 950 ευρώ, είναι ένα ανάχωμα. Παραλάβαμε τον μέσο μισθό κάτω από 100 ευρώ και θα πάει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια» τόνισε.

Βολές κατά του Στ. Κασσελάκη: «Θέλει να αναστήσει την συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου»

Ο δεύτερος μύθος, όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι ο ισχυρισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έχει «τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας». «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσε όπως η Ελλάδα. Παραγνωρίζετε ότι εδώ και μία 10ετία ζήσαμε μία περιπέτεια που μας στέρησε το 30% του εθνικού μας προϊόντος, εκτίναξε την ανεργία στο 28%, έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Να σας θυμίσω ότι μεταξύ 2015-19 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφερναν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης» συνέχισε.

Εξαπολύοντας βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος αρχηγός σας θέλει να αναστήσει την συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου: να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικά υπάιτιοι αυτής της καταστροφής και να το ακούσει και ο ελληνικός λαός».

«Κυρία Κωνσταντοπούλου θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα»

Οι αναφορές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει: «Θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πυρά στην αντιπολίτευση για «πληθωριστικές υποσχέσεις»

Συνεχίζοντας την κριτική του στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανεδαφικές προτάσεις. «Σε μία συζήτηση για τον πληθωρισμό δεν έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις. Συντάξεις 4.000 ευρώ ε; Σε όλους; 13ος, 14ος μισθός, ανεδαφικά συνθήματα για ανεδαφικές φορολογήσεις. Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις» είπε.

Απορρίπτοντας την κριτική των κομμάτων ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά» αντέτεινε πως «τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα».

«45 δισ. την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε»

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ, επισημαίνοντας το κόστος ενός τέτοιου μέτρου. «Επιμένετε ότι αυτό είναι το αντίδοτο στην ακρίβεια να μειώσουμε το ΦΠΑ. Το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Συγκρίνετε τις τιμές στην Ισπανία με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2,4 δισ. για κάθε επόμενο χρόνο. 2% του ΑΕΠ. Όλα τα μέτρα μαζί που έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δισ. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι» είπε αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αν διαφωνείτε με αυτή την κοστολόγηση να πάτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού να σας την επιβεβαιώσει».

«Μας λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ για λίγο. Και μετά; Βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο και να λέτε ψέματα και για τη σύγκριση των τιμών. Άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για τη φέτα», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένες τιμές της φέτας σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 6,28 στην Ελλάδα, 8,98 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,68 στην Ισπανία, 10,63 στην Πορτογαλία. Και για να μιλήσουμε και για το λάδι πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα. Όχι βιολογικό λάδι με κανονικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει», πρόσθεσε.

«Ο αέρας που φέρνει ο κ. Κασσελάκης είναι αέρας κοπανιστός»

«45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτε από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μία μόνο λέξη: χρεοκοπία, και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή. Είναι ώρα να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος που τόσο ακριβά πληρώσαμε. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα» συνέχισε για να προσθέσει:

«Δεν μπορείτε να τάζετε ανέξοδα λαγούς με πετραχήλια χωρίς να παίρνετε απάντηση. Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό. Και επειδή ακουσα και τον αρχηγό σας να μιλάει για φρέσκο αέρα, μακάρι αλλά φοβάμαι ότι αυτός ο αέρας που φέρνει είναι αέρας κοπανιστός».

«Μεγάλο το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου»

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και τα μηνύματά του εν όψει των ευρωεκλογών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα. «Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας συνδέονται και με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε και μίλησε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα όπως μεταξύ άλλων το κοινό ζητούμενο ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες μου κάνει εντύπωση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού. Σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», κατέληξε.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σ. Φάμελλος – Βουλή: Υποκριτική η επιστολή στη φον ντερ Λάιεν – Λέτε τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την ακρίβεια

Ν. Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.