Skip to main content

Ο Ράμα «θυμάται» την Αθήνα του 2006

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανάρτησε δύο φωτογραφίες του από την προηγούμενη έλευσή του στην ελληνική πρωτεύουσα

Φωτογραφίες από την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα το 2006 ανάρτησε χθες στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα και της ομιλίας που θα εκφωνήσει μεθαύριο στο Γαλάτσι.

Απευθυνόμενος στα μέλη της αλβανικής κοινότητας που θα τον υποδεχθούν στο κλειστό του Γαλατσίου μεθαύριο Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου) ο Αλβανός πρωθυπουργός ανάρτησε χθες δύο φωτογραφίες του από την προηγούμενη έλευσή του στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει μέσα σε 18 χρόνια, αλλά τα δύο πιο σίγουρα πράγματα που σχετίζονται με αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι δεν μου έχει απομείνει ούτε μια μαύρη τρίχα και ότι αφού διέσχισαν τη θάλασσα με τα πόδια, όπως οι αδάμαστοι ταξιδιώτες των αρχαίων ιστοριών, οι Αλβανοί της Ελλάδας είναι σήμερα μια ιστορία εθνικής υπερηφάνειας, ευρωπαϊκής ιθαγένειας και αδιαμφισβήτητης επιτυχίας» σημείωσε στην ανάρτησή του χαιρετίζοντας την αλβανική κοινότητα της Ελλάδας. Παράλληλα θύμισε ότι το 2006 είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα την πρώτη συνάντησή του με μέλη της Αλβανικής κοινότητας, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή του ότι η ελληνική πολιτεία όχι μόνο δεν σκοπεύει να παρεμποδίσει την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο κλειστό του Γαλατσίου αλλά θα λάβει μέτρα και για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της. «Βεβαίως δεν θα παρεμποδίσουμε, βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται, δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν ενεπλάκη στο ζήτημα της αναζήτησης χώρου τονίζοντας ότι αυτό αφορά την αλβανική πλευρά, δεδομένου του ιδιωτικού χαρακτήρα της επίσκεψης. Εμμέσως δηλαδή διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνεχείς αρνήσεις της ελληνικής πλευράς στις προτάσεις των Τιράνων ως προς την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εκδήλωση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το πράσινο φως για την εκδήλωση δόθηκε τελικά από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Για τα διαδικαστικά ζητήματα έγιναν συνεννοήσεις της αλβανικής κυβέρνησης με εταιρεία  Christmas Theater που διαχειρίζεται τον χώρο.

Πάντως οι αστυνομικές αρχές καλούνται να λάβουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας τις επόμενες ώρες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκδήλωσης την Κυριακή. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα σε περίπτωση απόπειρας διεξαγωγής «αντι-συγκέντρωσης» στην Αθήνα, με δεδομένο ότι στο χώρο αναμένονται περίπου 5.000 μέλη της αλβανικής κοινότητας.

Η εκδήλωση αναμένεται να αρχίσει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα προηγηθούν μουσικές και χορευτικές παραστάσεις από διάσημους καλλιτέχνες της Αλβανίας.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Κλείνει το μάτι για εκ νέου στήριξη της Κ. Σακελλαροπούλου – «Αχρείαστη», είπε για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα