Skip to main content

Ν. Δένδιας: Η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από την Β. Μακεδονία, αλλά από χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό και τετραπλάσιο ΑΕΠ

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

«Αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε»

Τα «μάτια» όλων είναι στραμμένα σε χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό και τετραπλάσιο ΑΕΠ και όχι στη Βόρεια Μακεδονία, όπως επεσήμανε από την Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία.

Και πρόσθεσε ότι «Αντιμετωπίζουμε μια χώρα με τετραπλάσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Εάν δεν δουλέψουμε με πολύ μεγάλη επιμέλεια, δεν θα τα καταφέρουμε. Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα. Και είμαστε πολλά χρόνια καθυστερημένοι».

Στο περιθώριο της 2ης και 3ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», ο ΥΕΘΑ τόνισε την ανάγκη της χώρας να επιβιώσει απέναντι στην «υπαρξιακή απειλή».

Ν. Δένδιας: «Όταν η άλλη χώρα είναι σε δεύτερη γενιά drones, εμείς αγοράζουμε»

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες»

Τοποθετούμενος κατά την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Δένδιας είπε η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες.

«Λέω πάντα, να μην έρθει η κακιά η ώρα, αλλά μπορεί να έρθει. Και βεβαίως η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από την Βόρεια Μακεδονία, το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες. Θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο -πιθανόν, ως προς το να προέλθει- μια χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε. Και έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό. Και με διακατέχει μια τεράστια αγωνία. Δεν σας το έχω κρύψει. ‘Αλλωστε οι περισσότεροι από εσάς με ξέρετε πάρα πολλά χρόνια και ξέρετε ότι λέω αυτά που αισθάνομαι μέσα σε αυτή την αίθουσα» είπε ο κ. Δένδιας.

«Πρέπει η χώρα να επιβιώσει απέναντι στην υπαρξιακή απειλή»

Μιλώντας μάλιστα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τις ενέταξε στην «προσπάθεια της χώρας να επιβιώσει απέναντι στην υπαρξιακή απειλή. Δεν θα τα καταφέρουμε αλλιώς, γιατί δεν έχουμε τόσα χρήματα. Δεν είμαστε οι πιο πλούσιοι εμείς. Αντιμετωπίζουμε, ξαναλέω, μια χώρα με τετραπλάσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Εάν δεν δουλέψουμε με πολύ μεγάλη επιμέλεια, δεν θα τα καταφέρουμε. Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα. Και είμαστε πολλά χρόνια καθυστερημένοι» είπε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την επιτροπή ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, με την ΝΔ να ψηφίζει «ναι», το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να ψηφίζουν «κατά» και τα υπόλοιπα κόμματα να επιφυλάσσονται για την ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης

Σε επόμενο νομοθέτημα ΥΠΕΘΑ, μεταθέσεις προσωπικού και στρατολογικές διατάξεις

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε τέσσερα χρόνια ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε τέσσερα χρόνια ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, ενώ επισήμανε: «Βασιζόμαστε στους αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Για το νομοσχέδιο, που δίνει έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, ξεκαθάρισε ότι «η πραγματικότητα πίσω από αυτό το νομοθέτημα είναι ότι υπάρχει μια βαθιά εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο κεφάλαιο που παράγει ο Ελληνισμός και το οποίο είναι εκεί».

«Η χώρα», είπε ο υπουργός, «έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τις Ένοπλες Δυνάμεις της και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι με ένα πνεύμα κατανόησης και συναντίληψης για αυτό».

«Οι πολιτικές διαφορές είναι πάντα κατανοητές. Σε προεκλογική περίοδο το επίπεδο συνεννόησης που επετεύχθη στην αίθουσα είναι εντυπωσιακό» ανέφερε.

«Νομίζω», συνέχισε, «ότι έγινε αντιληπτό σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις επιμέρους διαφωνίες μας, κατανοητές, ότι είναι μία προσπάθεια για κάτι καινούριο το οποίο είναι απαραίτητο».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προσπάθεια «θα τελεσφορήσει και θα αναπτυχθεί και θα μεγαλουργήσει και θα δώσει λύσεις και σε άλλα πράγματα», όπως παραδείγματος χάριν της βελτίωσης στην πυροπροστασία και της βελτίωσης και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.