Skip to main content

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σοκαριστικές οι δηλώσεις Ερντογάν, προκαλούν έντονες αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Κύπρο.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

«Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσαν.

Μιλώντας σε αξιωματούχους ο Ερντογάν, προέβη στην ακόλουθη σοκαριστική δήλωση: «Αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, ίσως να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας».

Ισχυρίστηκε δε πως «πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας» και σε μία πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας έκανε λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, στην οποία «μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες».

Κατέληξε δε ότι «η Τουρκία έχει πολλούς εχθρούς και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο».