Skip to main content

« Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς» – Απαντήσεις Κικίλια για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Ειδοποιήσαμε εγκαίρως» - «Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ»

Για την καταστροφή έφταιξαν τα 600 έως 800 τόνοι νερού που έπεσαν ανά στρέμμα. Εμείς εκδώσαμε προληπτικά και νωρίς, την 1η του μηνός Παρασκευή, και την 2η, Σάββατο, οδηγίες. Στείλαμε κατεπειγόντως οδηγίες και επιστολές σε Περιφέρειες και δημάρχους. Τα 112 βγήκαν εγκαίρως. Θυμίζω τα 112 βγαίνουν προληπτικά για να προειδοποιήσουν. Την ευθύνη έχει ο δήμαρχος τοπικά. Η εκκένωση στις πλημμύρες μπορούν να γίνουν μόνο σημειακά. Δεν μπορείς να εκκενώσεις τον κάμπο με 200.000 κατοίκους».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Ant1, o υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που σημείωσε πάντως ότι το “112” οφείλει να αναβαθμιστεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν άργησαν να εμπλακούν και δεν αργήσαμε να ζητήσουμε την εμπλοκή τους. Από την Τετάρτη έγινε η κλήση».

«Είκοσι ελικόπτερα πέταξαν και διέσωσαν πάνω από 4.500 συμπολίτες μας. Από την Τετάρτη έγινε κλήση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανταποκρίθηκαν αμέσως», ανέφερε.

Επίσης έκανε λόγο για «σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών»

«Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς… δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε σε ερώτηση αν σκέπτεται την παραίτησή του, σημειώνοντας  ότι ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.