Skip to main content

Πατάει «γκάζι» η κυβέρνηση: Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη

Dimitris Kapantais / SOOC

Η ατζέντα για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Για την εποχή των «μεγάλων αλλαγών» μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και στέλνοντας μήνυμα στους υπουργούς να… σηκώσουν μανίκια. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε μπαράζ συσκέψεων και οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στα πρώτα νομοσχέδια, που θα δώσουν ένα στίγμα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της επόμενης τετραετίας.

Κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή – που ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – ο πρωθυπουργός εστίασε σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό». Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις, ενώ μίλησε για την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων σε κρίσιμα θέματα.

Ειδικότερα τρεις κινήσεις δρομολογούνται άμεσα από το κυβερνών κόμμα:

1. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν τα … αποκαλυπτήρια του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες για τη φετινή χρονιά και για το 2024. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει: αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το Youth Pass για τους νέους, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές και μια σειρά από άλλες ευνοϊκές διατάξεις.

Προγραμματικές δηλώσεις – Κ. Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο, ενίσχυση συνταξιούχων και νέες ελαφρύνσεις

2. Μέσα επίσης στην εβδομάδα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση νόμος (με ένα μόνο άρθρο) που θα προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει πως οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό  θα μπορούν  να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, ωστόσο δεν προβλέπεται επιστολική ψήφος.

Έρχεται διάταξη για την ψήφο των αποδήμων – Τι θα προβλέπει

3. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα φέρνει επιμέρους αλλαγές στο επιτελικό κράτος. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν άμεσα και για τους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης, καθώς σε κάποια υπουργεία προέκυψαν κενά λόγω των υπουργοποιήσεων προηγούμενων γενικών γραμματέων ή λόγω αποχωρήσεων.

Τα «φώτα» αυτή την εβδομάδα στρέφονται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς την Τετάρτη θα γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανακοινώσεις για τους υποψήφιους περιφερειάρχες

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των προσώπων που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Σχεδόν όλες οι υποψηφιότητες έχουν κλειδώσει και στόχος της Πειραιώς είναι να …. βαφτεί μπλε ο χάρτης.

Στις εννιά από τις περιφέρειες θα  στηριχτούν εκ νέου οι νυν περιφερειάρχες, δηλαδή ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο.

Πιθανότατα στην Πελοπόννησο θα στηριχθεί ο Δημήτρης Πτωχός (που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά), ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις περιφέρειες Ιόνιων Νήσων και Βορείου Αιγαίου (όπου έχει ακουστεί το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή). Τέλος, στην  Κρήτη όλα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.