Skip to main content

Ο θερμός Ιούλιος του ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα στο τιμόνι της Κ.Ο. και το ημερολόγιο των διεργασιών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος - Ο Αλ. Τσίπρας στην «πρώτη γραμμή» των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ορκωμοσία της Βουλής

Θερμός προμηνύεται ο Ιούλιος για τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας και την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του κόμματος. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένου να επικυρώσει τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, βάση της οποίας, ο Σωκράτης Φάμελλος προτείνεται για τη θέση του μεταβατικού επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. έχει προταθεί ο Διονύσης Καλαματιανός και για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής η Όλγα Γεροβασίλη.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναμένεται να οριστούν οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο. θα οριστεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Παύλος Πολάκης
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατά τη χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι αψιμαχίες, η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, οπότε  και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία. Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον, προτείνεται να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Την Τετάρτη 5 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην «πρώτη γραμμή» των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλάι του την Όλγα Γεροβασίλη (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος – κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο κ. Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλευρό του την Όλγα Γεροβασίλη.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφηκαν διαφωνίες από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην Κ.Ο.. Ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε μετέπειτα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η Κ.Ε. να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα Π.Γ., με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της Π.Γ. στην επικείμενη ΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας -που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην Π.Γ.- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας». Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα Π.Γ. και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…». Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες». Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».