Skip to main content

Τα γεγονότα που καθόρισαν το πολιτικό σκηνικό το 2022

Menelaos Myrillas / SOOC

«Φλας μπακ» στις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις της χρονιάς που φεύγει - Από το θερμό μέτωπο στα ελληνοτουρκικά μέχρι τη θύελλα των υποκλοπών και το Qatargate

Η έλευση του 2023 βρίσκει τις πολιτικές δυνάμεις να ανεβάζουν τους ρυθμούς της προεκλογικής προετοιμασίας έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις επερχόμενες κάλπες. Οι εξελίξεις της χρονιάς που φεύγει αναμφίβολα άφησαν έντονο αποτύπωμα στο πολιτικό στερέωμα και οι χειρισμοί των πρωταγωνιστών του εγχώριου πολιτικού βίου θα κριθούν και θα ζυγιστούν στην επικείμενη λαϊκή ετυμηγορία.

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Τα νέα μέτωπα που άνοιξαν οι καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης το 2022, ενώ το οξυμένο κλίμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή ήρθαν να δυναμιτίσουν περαιτέρω η υπόθεση των υποκλοπών, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και το σκάνδαλο Qatargate.

Με το εκλογικό έτος 2023 να βρίσκεται προ των πυλών το naftemporiki.gr κάνει μία αναδρομή στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα που ξεχώρισαν ή σημάδεψαν το 2022:

Η πρόταση μομφής

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η αυλαία της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης τη χρονιά που φεύγει άνοιξε στα τέλη Ιανουαρίου με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οχημάτων στην Αττική Οδό. Η συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και επεκτάθηκε στις υποθέσεις Novartis και Φουρθιώτη, καθώς και στη διαχείριση της πανδημίας ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας με 156 ψήφους.

Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού

Aris Oikonomou / SOOC

Ο Φεβρουάριος έφερε την πρώτη «φουρτούνα» της χρονιάς για το Μαξίμου με την αποπομπή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση. Αιτία στάθηκε η αντίδραση του κ. Λιβανού σε αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα για το πώς κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία μετά τη φονική πυρκαγιά του 2007 στην Ηλεία. «Είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δούκας με τον κ. Λιβανό να σχολιάζει: «Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα». Η παραπάνω στιχομυθία προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Λιβανό ζητώντας εξηγήσεις. Ο κ. Λιβανός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή. Τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Το θερμό μέτωπο στα ελληνουρκικά

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις 13 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος παραθέτει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, με θέα τον Βόσπορο. Το καλό κλίμα στο τετ α τετ των δύο ηγετών και η χαλαρή διάθεση που αποτυπώθηκε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες δημιούργησε χαραμάδες αισιοδοξίας για εκτόνωση της έντασης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι προσδοκίες αυτές ωστόσο διαψεύστηκαν σύντομα με την Άγκυρα να επανέρχεται στην εμπρηστική της ρητορική και το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να «χτυπά» κόκκινο πολλές φορές στη διάρκεια της χρονιάς. Από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου και το τουρκικό αίτημα αποστρατιωτικοποίησής τους, μέχρι το μπαράζ παραβιάσεων ελληνικού εναέριου χώρου και την απειλητική φράση «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» η Τουρκία επιδόθηκε έκτοτε σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας.

Στο «γαϊτανάκι» των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας ήρθαν να προστεθούν:

Τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα έντασης αποτέλεσε η προχθεσινή απειλή πολέμου από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αιχμή το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και τη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η ομιλία στο Κογκρέσο

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις 16 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός περνάει το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση που ξεκίνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο να αυτοσυστήνεται στον κ. Μητσοτάκη ως «Μπαιντενόπουλος» χάριν αστεϊσμού διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και στάθηκε ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί μια πολυεπίπεδη ατζέντα: από τις διμερείς σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά, μέχρι το ενεργειακό και τις επενδύσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ, ενώ η ελληνική πλευρά αποτιμώντας το ραντεβού των δύο ηγετών τόνισε πως το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο σε ένα ραγδαίως μεταβαλλόμενο σκηνικό.

Γραφείο του Πρωθυπουργού

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτέλεσε το Κογκρέσο όπου ο κ. Μητσοτάκης εκφώνησε ομιλία παρουσία της αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις. Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε «ιστορική», καθώς ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης απευθύνθηκε στο αμερικανικό Σώμα. Εν μέσω χειροκροτημάτων σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε το βήμα του Κογκρέσου για να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας να σταματήσουν οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της κυριαρχίας της. Σε έμμεση αναφορά του στο αίτημα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ για την αγορά F-16 κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπ’ όψιν «τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο λίγες ημέρες αργότερα να διαρρηγνύει τις γέφυρες με την Αθήνα δηλώνοντας «Μητσοτάκης γιοκ». «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του» ανέφερε συγκεκριμένα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά F-16 από την Τουρκία.

Η εκλογή Τσίπρα από τη βάση του κόμματος

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ο Μάιος ήταν παράλληλα μήνας εσωκομματικών διαδικασιών για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 99,1% εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για πρώτη φορά από τη βάση του κόμματος. Στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του – εκλεγμένου από την κομματική βάση – συλλογικού οργάνου, ο κ. Τσίπρας πρότεινε για τη θέση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής τη Ράνια Σβίγκου, η οποία και επικράτησε άνετα στη σχετική διαδικασία που ακολούθησε.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Εσωκομματικές κάλπες στήθηκαν τον ίδιο μήνα και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το όνομα αλλά και το σύμβολο της παράταξης. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν πάνω από 170.000 μέλη που επέλεξαν το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» για νέο όνομα του κόμματος. «Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Η «θύελλα» των υποκλοπών

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στα τέλη του Ιουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω Predator και η πολιτική ζωή εισέρχεται πλέον στη δίνη της υπόθεσης των υποκλοπών. Ο πολιτικός σεισμός που ακολουθεί οδηγεί στις αρχές Αυγούστου σε δύο ηχηρές παραιτήσεις: του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως αν και η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη υπήρξε «νόμιμη και τυπικά επαρκής» αλλά ήταν «πολιτικά μη αποδεκτή» και «δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας». Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος δεν γνώριζε για το θέμα και πως δεν θα το επέτρεπε ποτέ εάν το γνώριζε και προανήγγειλε αλλαγές στην ΕΥΠ για την ενίσχυση της λογοδοσίας της και τη θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

Με τη θετική ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίζουν «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου να κάνει δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Οι εργασίες της Εξεταστικής πυροδοτούν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με αιχμή μεταξύ άλλων την επίκληση του απορρήτου αλλά και τη λίστα των μαρτύρων. Στο μεταξύ εν μέσω ενός μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με λίστες υπουργών, πολιτικών αλλά και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων που φέρεται να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο παρακολουθήσεων, η αντιπολίτευση συνεχίζει το «πρέσινγκ» για να δοθούν απαντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τέσσερις σχετικές ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του το κυβερνητικό στρατόπεδο αντιπαραβάλλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και κάνει λόγο για «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης».

Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με τη «μονομαχία» που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Δεκεμβρίου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά, επί της αρχής και επί των άρθρων του.

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή και η αποκάλυψη του Qatargate

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Στις 11 Δεκεμβρίου σκάει μία νέα «βόμβα» σε Αθήνα και Βρυξέλλες όταν γίνεται γνωστή η είδηση της σύλληψης της Εύας Καϊλή αλλά και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, από τις βελγικές αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ, το λεγόμενο Qatargate. Οι αποκαλύψεις πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να θέτει την κ. Καϊλή εκτός κόμματος και την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να αποφασίζει την παύση των καθηκόντων της από τη θέση της αντιπροέδρου του Σώματος. Την περασμένη εβδομάδα, μετά την απολογία της οι βελγικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν να παραμείνει η κ. Καϊλή στη φυλακή για έναν ακόμη μήνα ενώ οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση των εμπλεκομένων, συνεχίζουν να συνταράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.