Skip to main content

Ερντογάν: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»

Ανεβάζει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Όλα αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα κατά την ομιλία του στην βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε θερμό χειροκρότημα όταν αναφέρθηκε στις τουρικές παραβιάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ’ όλ’ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει πια για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς» φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στην Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».