Skip to main content

ΟΗΕ: Ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν κατά της Ελλάδας «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αιγαίο»

Ενώ αρχικά ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση: «το όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ειρήνη», συνέχισε με την προσφιλή τακτική του, να επιτεθεί δηλαδή κατά της Ελλάδας, κάνοντας ξανά λόγο για παράνομα pushbacks.

Ο λόγος για την ομιλία του Τουρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)  

«Βλέπουμε ότι τα pushbacks μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε τα πτώματα των νέων μωρών όπως Aylan να ξεβραστούν στις ακτές» είπε  ο τούρκος πρόεδρος, που έκανε σόου μη διστάζοντας να δείξει φωτογραφία προσφυγόπουλων τα οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως είπε  καλώντας ΕΕ και ΟΗΕ  «να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». 

Επίσης έκανε λόγο για «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας».

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο

Ο  Ερντογάν στην συνέχεια κάλεσε  τα Ηνωμένα Έθνη να βρουν μια «αξιοπρεπή» έξοδο για όλα τα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζί, πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου… στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να υπερτερήσει» και ότι μια «δίκαια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να υπερισχύσει», υπενθυμίζοντας ότι δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η Τουρκία κατάφερε να συγκεντρώσει τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια στην νότια Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη.

«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες να υποστηρίξουν ειλικρινά τις προσπάθειες της Τουρκίας», πρόσθεσε.