Skip to main content

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]  

Μια εφ´ όλης της ύλης σύγκρουση είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 142 ψήφους, καθώς υπερψηφίστηκε από όλα  τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά ψήφισαν 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (η Μαριέττα Γιαννάκου νοσηλεύεται), ενώ υπήρξε και ένα “παρών” από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. 

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με αναφορές στην πρόσφατη κακοκαιρία, την πανδημία, την ακρίβεια, ενώ οι δύο «μονομάχοι» ξεδίπλωσαν τη δική τους ατζέντα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εστιάσει στην επόμενη ημέρα και να δώσει βαρύτητα στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι φοροελαφρύνσεις αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων. 

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, της ακρίβειας αλλά και της πρόσφατης κακοκαιρίας. Από το βήμα της Βουλής μίλησε  για παταγώδη αποτυχία και επανέφερε το αίτημα για εκλογές. 

Μητσοτάκης: Δεν είναι πρόταση δυσπιστίας- Είναι κίνηση απελπισίας

Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «κατασκευάζει μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής» άσκησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα «ξεπεράσαμε   όμως και τον χειρότερο εαυτό σας. Σε κάθε φράση δύο ψέματα». Χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη, ενώ σημείωσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές».

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εστιάσει σε μια θετική ατζέντα, παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων (από την οικονομία μέχρι την αμυντική θωράκιση  της χώρας). 

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός  σημείωσε πως «ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης». Παράλληλα υπογράμμισε πως με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χάσμα πολιτικό, ηθικό και αισθητικό, ενώ αναφέρθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής λέγοντας «δεν  θα μπορέσετε να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις ασάφειας… Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε, αλλά συνταχθήκατε πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τσίπρας: Τελειώσατε πολιτικά κύριε Μητσοτάκη 

«Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε «με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος»  σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα θέματα που διαχειρίστηκε.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό σημείωσε  πως « την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα προόδου πριν τη βάλετε στον αναπνευστήρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εντιμότητας, δημοκρατίας, προόδου». Προσέθεσε πως «γι’ αυτό  καταθέτουμε τη πρόταση δυσπιστίας στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό η πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια, μέσα και έξω από τη Βουλή» . 

Οι αναφορές στο Μένιο Φουρθιώτη

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στον Μένιο Φουρθιώτη λέγοντας μεταξύ άλλων «γνωρίζατε  ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικο παρουσιαστή;». Παράλληλα έθεσε μια σειρά ερωτημάτων λέγοντας «η απάντηση ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας είχε ανάγκη το κανάλι του Φουρθιώτη, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Ελπίζω να βρείτε κάποια σοβαρότερη εξήγηση στην ομιλία σας. Αλλιώς ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε, πολύ σύντομα θα σας καταπιεί»

Από την πλευρά του ο  πρωθυπουργός τόνισε προς τον Αλέξη Τσίπρα  «αφιερώσατε  το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο και τον κάνατε σημαία. Έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί των ημερών σας και καταδικάστηκε επί των ημερών μας». Παράλληλα σημείωσε πως η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ ήταν η Novartis.

Βέλη από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μιλώντας στην Ολομέλεια. Μηνύματα τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ  εξέπεμψε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. 

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος, δεν θα παίξει στα παιχνίδια σας» σημείωσε και προσέθεσε «το σημερινό παρηκμασμένο και αποτυχημένο πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος , με τη Νέα Δημοκρατία από τη μία και μια αναιμική αντιπολίτευση που έχει βαλτώσει από την άλλη, όλο και πιο πολύ θα θυμίζει εικόνα του παρελθόντος. Και θα ανατραπεί με την ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής, με την αναγέννηση μιας νέας και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Συμπλήρωσε πως «το  Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια». 

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε τη ζωή του λαού, μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών, καμία προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ξανά να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη για να κάνει τα ίδια, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Δημήτρης  Κουτσούμπας. Συμπλήρωσε πως τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα, δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «κυβέρνηση των λαθών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας «είστε ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις». Ειδικότερα άσκησε έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς τόσο στο θέμα της πανδημίας όσο και της ακρίβειας, ενώ αναφορικά με τη συζήτηση στην Βουλή έκανε λόγο για στημένες κόντρες με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

 «Το αποτέλεσμα της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη είναι διττό: χρέος και καταστροφές για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους πολύ λίγους» σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, όχι για να έρθει απλά μια άλλη, αλλά για να τελειώσουμε με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματά της», ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική που είχαν εφαρμόσει παλαιότερες κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.