Skip to main content

Μητσοτάκης-Μπάιντεν: «Στο απόγειο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ» – Την αγορά F35 έκανε γνωστή ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σε εγκάρδιο κλιμα, και χωρίς να λείπουν τα πολιτικά μηνύματα, εκτυλίχθηκε η δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την τετ α τετ συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν επιβεβαιώσει πως το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας «βρίσκεται στο καλύτερο σημείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του στην δεξίωση χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικές αξίες» σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, δίνοντας  έμφαση στη δημοκρατία, η οποία – όπως είπε – σήμερα κινδυνεύει, κάνοντας εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και καταγγέλλοντας τις Ρωσικές βαρβαρότητες. 

Ευχαρίστησε δε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν»αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία 

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σαν μία φωνή για να στηρίξουν την Ουκρανία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες»

«Υποστηρίξαμε την Ουκρανία για λόγους αρχής αλλά και για να προστατεύσουμε την διεθνή τάξη, για την προστασία του διεθνούς δικαίου» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε ενώ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού για την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

«Κόμβος ενέργειας»

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα σε επίπεδο τιμών στην ενέργεια. Ως προς τούτου μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά η Ε.Ε και οι ΗΠΑ από κοινού για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια, και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι η Αλεξανδρούπολη, πέρα από τη στρατηγική σημασία της για το ΝΑΤΟ, είναι κόμβος ενέργειας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου για ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φθηνές ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση που οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει θερμά τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή «προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο, αναφέρθηκε σε μια αποστροφή της ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν. «Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος» είπε χαρακτηριστικά.

Το παρατσούκλι «Μπαιντενόπουλος»

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση ενώ αστειευτηκε  και με το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του είχαν δώσει αφού όταν ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.