Skip to main content

Γ. Τόλιος: Κοινωνικά ανάλγητος και βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός έχει ως βάση τις σκληρές δεσμεύσεις του νέου άτυπου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2018, δήλωσε ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο προβλέπει πρόσθετους φόρους, καθώς και μείωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών.

«Η “υποσχεσιολογία των παροχών” στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις (αύξηση ΑΕΠ 2,1% το 2018 και 2,5% το 2019) για υπερ-πλεονάσματα (3,96% του ΑΕΠ το 2018 και 4,25% το 2019), προκειμένου να βγει “προεκλογικό μέρισμα”! Ωστόσο οι “παροχές” βρίσκονται στον αέρα, αφού οι υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θα έχουν τον τελευταίο λόγο, χρησιμοποιώντας ως …”φραγγέλιο πειθάρχησης” τη μη επιστροφή τόκων, από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, κ.ά.», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τόλιος υποστήριξε ότι «παρ’ ότι οι παλιές συντάξεις σώζονται εν μέρει, οι νέες ψαλιδίζονται και όλες μαζί θα υποστούν σταδιακή μείωση 8-10% ως το 2022 αφού θα μείνουν παγωμένες».

Σε ό,τι αφορά το θέμα το χρέους ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ σημείωσε πως ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει «την πολύμορφη καταλήστευση του ελληνικού λαού με πληρωμή τοκοχρεολυσίων (13-14 δις ετησίως), από τα αιματηρά πλεονάσματα, μέσω της φορολογίας λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, λεηλασία δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στις ΔΟΥ, κά».

«Ο νέος προϋπολογισμός, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να του φορέσει μανδύα κοινωνικής ευαισθησίας, είναι κοινωνικά ανάλγητος, βαθιά αντιλαϊκός και ηθικά υποκριτικός και η Λαϊκή Ενότητα τον απορρίπτει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.