Skip to main content

Αντιπολίτευση: «Προεκλογικός» ο προϋπολογισμός

«Πυρ ομαδόν» εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο έντονη παροχολογία, επικίνδυνες υποσχέσεις και προεκλογικό «άρωμα».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για το «κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης».

«Ο προϋπολογισμός σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζει η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενός κύκλου που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ευτυχώς, αυτός ο κύκλος κλείνει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από την πραγματικότητα», τονίζοντας ότι «όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, ότι το Πρόγραμμα απέτυχε, αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό, σημειώνοντας πως «η Κυβέρνηση που παίρνει 10 για να μοιράσει 1, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την οικονομία από την κρίση, αλλά προσπαθεί για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει νέες επικίνδυνες αυταπάτες στον ελληνικό λαό».

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατέθεσε έναν καθαρά προεκλογικό προϋπολογισμό, υποστηρίζει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι η μοναδική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο κι αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων «που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει ως συνέπεια των τυχοδιωκτικών επιλογών τους, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Όπως δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς και για τα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες».

«Χαρακτηρίζεται από την κυβέρνησή σας ως ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα έπρεπε, όμως, να μιλάτε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Έχετε υπογράψει δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες ουσιαστικά συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα» είπε, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Όπως υποστήριξε, το κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικά έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

naftemporiki.gr