Skip to main content

Το αβυσσαλέο κοινωνικό ρήγμα της εποχής Τραμπ

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Εδώ και αρκετά χρόνια έγκριτοι πολιτικοί επιστήμονες προειδοποιούν για την έντονη πόλωση που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, με τις Πολιτείες αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης να βάφονται όλο και πιο ξεκάθαρα με χρώμα κόκκινο (Ρεπουμπλικανοί) ή γαλάζιο (Δημοκρατικοί). 

Η ταραχώδης θητεία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι λειτούργησε ως επιταχυντής αυτής της πόλωσης, διχάζοντας περαιτέρω την αμερικανική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Pew ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα 51% στους λευκούς ψηφοφόρους στην πρόθεση ψήφου, έναντι 44% του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς ότι στον γενικό πληθυσμό ο Τραμπ υπολείπεται με 10 μονάδες του Μπάιντεν (42% έναντι 52%), τότε καθίσταται σαφές πόσο ισχυρή απήχηση έχει στον λευκό πληθυσμό της χώρας ο λαϊκιστής μεγιστάνας. 

Αντίθετα, ο Μπάιντεν «σαρώνει» στους Αφροαμερικανούς (89% έναντι 8% του Τραμπ), στους πολίτες ασιατικής καταγωγής (75% έναντι 22%), και στους Ισπανόφωνους (63% έναντι 29%). Τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζουν, δίχως άλλο, την αντίδραση αυτών των πληθυσμών στη διαρκή κάλυψη που παρέχει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συστημική φυλετική βία μερίδας των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και στις ρατσιστικές ομάδες αυτόκλητων «τιμωρών» που δρουν στις ΗΠΑ. 

Το ρήγμα, όμως, δεν είναι μόνο φυλετικό. Είναι και μορφωτικό, αλλά και ηλικιακό. Ο Μπάιντεν κυριαρχεί στους ψηφοφόρους με μεταπτυχιακή μόρφωση (68% έναντι 28% του Τραμπ) ή προπτυχιακές σπουδές (57% έναντι 37%). 

Αντίθετα, ο Τραμπ προσελκύει ψηφοφόρους με λυκειακή ή και ακόμη χαμηλότερη μόρφωση (49% έναντι 45% του Μπάιντεν). Ως προς τον παράγοντα ηλικία, οι νέοι ψηφοφόροι 18 έως 29 ετών στηρίζουν μαζικά τον Μπάιντεν (59% έναντι 29% του Τραμπ), ενώ στους ηλικιωμένους, ήτοι 65 ετών και άνω, καταγράφεται ισοδυναμία των δύο υποψηφίων με 49%. 

Με απλά λόγια, ο Τραμπ, αν και εξελέγη με το σύνθημα-ακρωνύμιο «Ας ξανακάνουμε την Αμερική σπουδαία» (Make America Great Again), φαίνεται ότι εκπροσωπεί μια λευκή, ηλικιωμένη και ελάχιστα μορφωμένη χώρα, η οποία αδυνατεί να συνομιλήσει με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πρόκειται για ένα αβυσσαλέο ρήγμα, το οποίο θα κληθεί να γεφυρώσει ο διάδοχός του.