Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων έσπευσε ήδη από χθες να δηλώσει ότι βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που έδειξαν τα αυξημένα τεστ των τελευταίων δυο ημερών, βάζοντας στο «κάδρο» της πιθανής υπαναχώρησης όχι μόνο το προαναγγελθέν άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και τη λειτουργία της αγοράς.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Νίκου Σύψα, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο σε έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο, οπότε θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ίσως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. «Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ δεν λείπουν και άλλες φωνές που προλέγουν από τώρα επιστροφή γρήγορα σε ένα τρίτο lockdown.
Ένα ενδεχόμενο lockdown, ωστόσο, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την επαναλειτουργία της αγοράς, όση ανωριμότητα και εάν επέδειξαν οι πολίτες συνωστιζόμενοι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι αντικειμενικά κόλαφος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη τις ελληνικές, που καλό θα ήταν να αποτελούν την πρώτιστη μέριμνα κάθε Κυβέρνησης που επιθυμεί την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιβίωση – έστω- αν όχι ανάπτυξη του ελληνικού προσήμου σε αυτήν.
Το να αναγκάζεται η χώρα να δανείζεται εξάλλου για να υλοποιεί επιδοματικά προγράμματα, που εκ των πραγμάτων και νομοτελειακά δεν επαρκούν για την επιβίωση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και της εστίασης, όπως έγινε με το νέο 10ετές ομόλογο, δεν μπορεί να αποτελεί την «πυξίδα» ες αεί.
Μπορεί, λοιπόν, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σπεύδει να επισημαίνει την εγρήγορση της Κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων εφόσον χρειαστεί, αλλά ένα νέο lockdown δεν αποτελεί λύση, χώρια που ακόμη και κάποιοι λοιμωξιολόγοι, λ.χ. η κα Ασημίνα Γκάγκα εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς.
Αγορά και Εκπαίδευση, εξάλλου, δεν πρέπει να καθιερωθούν στη συνείδηση του μέσου πολίτη, πόσο μάλλον του κάθε μαθητή, ως «αντίπαλα δέη», όταν η τεχνολογία σήμερα προσφέρει έξυπνες λύσεις και εφαρμογές και ακόμη ίσως και η πρόσφατη έλευση επενδύσεων από διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες Πληροφορικής στη χώρα μας θα μπορούσε ίσως να έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από πλευράς της Κυβέρνησης για προγράμματα παροχής οικονομικών υπολογιστών στο μαθητικό δυναμικό της χώρας.