Skip to main content

Μήπως φταίνε τα πεύκα;

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Όποια αντιπυρική πολιτική κι αν υπάρξει δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα σε αυτόν τον τόπο, γιατί η αιτία των πυρκαγιών -πλην των τυχαίων- είναι μία, διαχρονική και δύσκολα θα αντιμετωπιστεί. Το οικόπεδο. Μία από τις πολλές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη διάρκεια των πυρκαγιών στη Β/Α Αττική, συμπυκνώνει την αιτία και το πρόβλημα μαζί.

Με φόντο μισοκαμένα πεύκα, μια πινακίδα μάς πληροφορεί πως πωλούνται οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα!  

Η περιοχή της Αττικής από το 1981 και εντεύθεν δοκιμάζεται συχνά, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, από πυρκαγιές, οι οποίες αποτεφρώνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Έπειτα από κάθε πυρκαγιά ακούμε το γνωστό: «Όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος» και ακολουθεί μια νομοθετική διάταξη που κηρύσσει τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες. Αυτά γίνονται ολόκληρες δεκαετίες, αλλά όπως είναι οφθαλμοφανές, στις πρώην καμένες εκτάσεις μαζί με τα πεύκα «φυτρώνουν» και σπίτια.

Σοβαρή και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί την ανοικοδόμηση μέσα στις εκτάσεις που κάηκαν και κηρύχθηκαν αναδασωτέες δεν έχει δοθεί.

Έχει ασχοληθεί άραγε κάποια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να ελέγξει σήμερα πόσες από τις εκτάσεις που κάηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες είναι χτισμένες; Ασφαλώς και όχι, τουλάχιστον σε προληπτικό επίπεδο, γιατί η εικόνα των πολλάκις καμένων περιοχών θα ήταν διαφορετική σήμερα.

Ασχολούνται όμως σε εισπρακτικό επίπεδο, τόσο το υπ. Περιβάλλοντος όσο και το υπ. Οικονομικών. Τα αυθαίρετα αποτελούν μια μόνιμη και καλή πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, πότε με την ένταξή τους στο «Σχέδιο πόλεως» και πότε με ρυθμίσεις για τη νομιμοποίησή τους. Ακόμη, μετά τη νομιμοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα προστίθενται στα νομίμως οικοδομηθέντα και φορολογούνται κανονικά. Δηλαδή το κράτος, καθότι αδύναμο να επιβάλει τον νόμο και να εφαρμόσει τη… δέσμευση «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος», εκμεταλλεύεται την όλη κατάσταση εισπρακτικά.

Όμως, αν δεν εξαλειφθεί το κίνητρο της οικοδόμησης για τον επίδοξο εμπρηστή, οι πυρκαγιές θα εξακολουθήσουν να απασχολούν πολλές από τις επόμενες γενιές.