Skip to main content

Ταξίδι στο άγνωστο…

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Από σήμερα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Η σκιαγράφηση, μέσω της πρόσφατης συνέντευξης στις εφημερίδες «Times» και «Bild», των συντεταγμένων της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης και ειδικότερα με τη Γερμανία οδηγούνται σε ρήξη με στοιχεία εμπορικού πολέμου.

Ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε., θεωρώντας την μέσο για την επιβολή της γερμανικής ηγεμονίας, αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ, απείλησε να επιβάλει δασμούς στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και περιέγραψε μια πολιτική οικονομικού προστατευτισμού και πολιτικού απομονωτισμού. Παράλληλα είναι γνωστή η «φιλοπόλεμη» διάθεσή του απέναντι στην Κίνα.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η συμμετοχή «λευκών εθνικιστών», «γερακιών» βετεράνων του πολέμου στο Ιράκ και ζάπλουτων επιχειρηματιών σε θέσεις συμβούλων και υπουργικά πόστα προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό σχίσμα, έξαρση του ρατσισμού και δημιουργία πολεμοχαρούς κλίματος.

Η ορκωμοσία Τραμπ συμπίπτει με την πρόσφατη ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία έδωσε ξεκάθαρο στίγμα της νέας, μετά το Brexit, Βρετανίας που επιθυμεί.

Με σύνθημα «Α Global Britain» (Μία Παγκόσμια Βρετανία) στο πόντιουμ από το οποίο εκφώνησε, τη σημαντικότερη από το 1988 ομιλία Βρετανού ηγέτη, η Μέι περιέγραψε την επιδίωξη για μια νέα ισχυρή πολιτικά και οικονομικά Βρετανία, η οποία επιζητά από θέση ισχύος μια νέα σχέση με την Ευρώπη.

Όπως έγραψε η κορυφαία αρθρογράφος της «Guardian» και πρώην αρχισυντάκτρια στη «Le Monde», Natalie Nougayrede, «η Ευρώπη ενδέχεται να ζήσει την επιστροφή στις σφαίρες επιρροής… με τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, όποιο και αν είναι το κόστος για τους γείτονες και το μέλλον της ηπείρου».

 Ο γνωστός πρώην Αμερικανός σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας Ζπίγκνιου Μπρεζίνσκι διαπίστωνε σε άρθρο του προ ημερών, στο περιοδικό «American Interest», ότι η εποχή που η Αμερική ήταν ταυτόχρονα ο πλουσιότερος και στρατιωτικά ισχυρότερος παίκτης, τελειώνει…

«Καθώς η εποχή της παγκοσμιοποίησης τελειώνει, ο προστατευτισμός και οι συγκρούσεις θα καθορίσουν την επόμενη περίοδο;» αναρωτιόταν ο αρθογράφος των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ, σε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο: «Το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην παγκόσμια αταξία». Ένα ταξίδι στο άγνωστο…