Με το βλέμμα στον… πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στα ύψη και τον Ιούνιο, παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων, η κυβέρνηση φέρ νει σε ανώτατο επίπεδο -σε αυτό του πρωθυπουργού- τις τελικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας» για τη συγκράτηση των τιμών σε είδη ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης.
Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσουν σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επι χειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννης Γιώτης και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) Ιωάννης Μασούτης, ενώ στην ευρεία συνάντηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή Δέσποινα Τσαγγάρη.
Το ζητούμενο στην πράξη είναι από τις διαβουλεύσεις να προκύψει μια λίστα ειδών με άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό -και ανάλογα άμεση επίπτωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό-, στα οποία βιομηχανίες και supermarkets θα βρουν τον τρόπο να κάνουν μειώσεις. Η κυβέρνηση, με βάση τις πληροφορίες, δεν θα μπει στη διαδικασία να υποδείξει προϊόντα, αλλά θα πιέσει ώστε αυτά να βρίσκονται στα… καλάθια των περισσότερων.
Στην πραγματικότητα, δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα στα οποία αναμένονται εξελίξεις:
1. Το περιεχόμενο της λίστας των προϊόντων και φυσικά η έκταση των μειώσεων που θα γίνουν. Ως γνωστόν, η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς «πλαφόν» στο περιθώριο κέρδους πολλών κωδικών τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί και σημαντικά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου. Άρα, αναζητείται η λίστα που θα ικανοποιήσει την κυβερνητική πλευρά ώστε να… ανταλλάξει την εφαρμογή της με την άρση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
2. Ο χρόνος ενεργοποίησης των νέων τιμών. Τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές συζητήσεις έχουν πυκνώσει και φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι ο κατάλληλος χρόνος -και για να προετοιμαστεί η αγορά- είναι ο Σεπτέμβριος με την επιστροφή στην καθημερινότητα.
Τιμές καταναλωτή
Αντίστοιχες συμφωνίες κυρίων που κατέληξαν σε λίστες προϊόντων με μειώσεις τιμών είχαν συναφθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτών των καταλόγων δεν είχε ικανοποιήσει, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε ότι κυριαρχούσαν δευτερεύοντες κωδικοί και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι -εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- το τελευταίο τετράμηνο του έτους να καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση στην ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που για να συμβεί δεν αρκεί μόνο η πτώση στις τιμές των καυσίμων. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος μπορεί να κλείσουν κάτω από το 5%, αλλά στην πραγματικότητα θεωρούνται «χαμένοι μήνες» καθώς οι παρενέργειες από τον πόλεμο είναι ακόμη υπαρκτές στην αγορά.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












