Skip to main content

Φασαρία, με την ουσία στη γωνία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δύο έφηβοι βαρέθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και βρήκαν έναν δημιουργικό τρόπο να διασκεδάσουν την πλήξη τους. Ακούμπησαν ένα ζευγάρι γυαλιά στο πάτωμα και αποτραβήχτηκαν για να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα. Μέσα σε λίγα λεπτά φιλότεχνοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο και στοχάζονταν, παρατηρώντας το «έκθεμα», θέλοντας να διερευνήσουν τις προθέσεις του «δημιουργού». Φωτογραφίες επί φωτογραφιών, απορίες και ερμηνείες. Αστείες ιστορίες για αξίες και ευκαιρίες, που έχουν όμως κι ένα καλό. Ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για το τι είναι πραγματικά τέχνη.

Στο πολιτικό χρηματιστήριο έργων δεν διαφέρουν και πολύ τα πράγματα. Ένα ζευγάρι γυαλιά στο πάτωμα. Τα παιδία παίζει και το κοινό εμπαίζει. Υπερτιμημένη τέχνη. Η ιστορία με τις offshore είναι ενδεικτική. Φασαρία, με την ουσία στη γωνία.

Το πρόβλημα μ’ αυτού του είδους τα «εκθέματα» είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη φάρμακα κατά της βλακείας, της υποκρισίας, του τυχοδιωκτισμού και του παιδαριώδους πολιτικού σχεδιασμού. Ούτε οι νουθεσίες, ούτε τα χρόνια, ούτε οι νόμοι μπορούν να εγγυηθούν τη «σωτηρία». Είναι σαν να γράφεις στο νερό.

Προάγει η τροπολογία τη διαφάνεια για τα «πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα»; Είναι αστείο, σε συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, όταν υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι μέσα στην ίδια την Ε.Ε., όταν υπάρχει απόρρητο και ανωνυμία των μετοχών. Κανένας δεν θα δηλώσει, ούτε θα κλείσει offshore και όποιος έχει μετοχές σε ξένες εταιρείες μια χαρά μπορεί είτε να τις μεταβιβάσει σε εξωχώριες, είτε να ξεφορτωθεί τα χαρτιά και να τοποθετηθεί σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα κ.λπ.

Το θέμα είναι να τηρούνται τα προσχήματα, να απογειώνονται τα επιθετικογενή συστήματα, να στήνονται θεατρικά σχήματα, να αποχωρούν τα επιχειρήματα, να μένουν εκτός και ν’ απορούν γιατί όλα τρέχουν με ταχύτητα φωτός;

Το θέμα είναι να μη δεχτούν τη μομφή της συγκάλυψης, να βυζαίνουν το σύμπτωμά τους ή να ερμηνεύσουν το έκθεμά τους; Υπερτιμημένη τέχνη, τεχνασμάτων μέθη.