Skip to main content

Νέο κοινωνικό μέρισμα…

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε κατά 78% περισσότερα λουκέτα επιχειρήσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, ενώ τον τελευταίο χρόνο 8 στους 10 καταναλωτές μείωσαν δραστικά τα έξοδα για διασκέδαση, ένδυση – υπόδηση, τρόφιμα, διακοπές, αλλά και θέρμανση.

Ο δείκτης δε οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχουν προχωρήσει μάλιστα οι ανατροπές σε ασφαλιστικό και φορολογία. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι όταν πλέον ληφθούν όλες οι επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες και με τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης θα μας κοστίσουν περί τα 5,4 δισ. ευρώ, πού θα βρεθεί ο ανωτέρω δείκτης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει οικονομικό κλίμα, δηλαδή να υπάρχει ιδιωτική οικονομία, που μάλλον «χλομό» εμφανίζεται στην παρούσα φάση και με βάση τις κυβερνητικές προθέσεις.

Όσον αφορά δε τα «λουκέτα» και την κατανάλωση, τα λόγια είναι περιττά αφού όλοι μπορεί να αντιληφθούν την κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά από τη στιγμή που υλοποιηθεί το σκληρό πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «πείσει» τους δανειστές, ελπίζοντας ότι θα της δώσουν το «διαβατήριο» για να προχωρήσει η συζήτηση προς την απομείωση του χρέους και δεν θα την εγκλωβίσουν στα σύνορα της «Ειδομένης».

Για τον λόγο μάλλον αυτόν και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι είναι μέτρα που δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν επιθυμεί η κυβέρνηση. Μόνο που αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Την τελευταία εξαετία είναι η γνωστή «καραμέλα». Και όλοι οι προηγούμενοι τα ίδια έλεγαν.

Οι προηγούμενοι δηλαδή που υπέγραφαν μνημόνια και εφήρμοζαν τα σταθεροποιητικά προγράμματα με τις «ορέξεις» της τρόικας πίστευαν ότι τα μέτρα που λάμβαναν συνέβαλαν στην ανάπτυξη και τα επιθυμούσαν; Δεν γνώριζαν ότι είχαν κόστος, πολιτικό; Και φυσικά το γνώριζαν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά γιατί πολύ απλά είχαν υπογράψει μνημόνια και γι’ αυτό το πλήρωσαν.

Το θέμα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, δείχνει ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν. Και έτσι προχωρά στη γνωστή λανθασμένη «συνταγή» λιτότητας, με μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων, άμεσων και έμμεσων. Δεν είναι τυχαίο ότι το παλιό ανέκδοτο «μόνο τον αέρα δεν έχουν φορολογήσει ακόμη» επανέρχεται, μόνο που αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ανησυχία.

Γιατί πλέον και ως ανέκδοτο ακούγονται και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη απ’ όσο αναμένεται, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής δεν θα υλοποιηθούν ή θα ληφθούν λιγότερα.

Ίδιες λέξεις, ίδιες προτάσεις, ίδια πολιτική, μόνο τα πρόσωπα άλλαξαν. Να δείτε που σε λίγο καιρό θα ακούσουμε και για το νέο κοινωνικό μέρισμα, το πρώτο ανήκει στον Αντ. Σαμαρά. Αν και ήδη πολύ το θυμίζει αυτό το παράλληλο πρόγραμμα…