Skip to main content

Τι δεν κάνουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Frédéric MARVAUX/European Union

Προκλήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνέθεταν την πολιτική ατζέντα της χώρας, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές

Χαρτογράφηση νέου συμφώνου σταθερότητας, άσκηση δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, επαναπατρισμός παραγωγικών δομών, μείωση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, έκδοση (ή μη) πολεμικών ομολόγων, οργάνωση κοινού ευρωπαϊκού στρατού, φύλαξη εξωτερικών συνόρων, άσκηση παρεμβατικής πολιτικής, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ανάσχεση ακροδεξιών στοιχείων. Όλα ζητήματα πρώτης γραμμής για την Ευρώπη του μέλλοντος. Προκλήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνέθεταν την πολιτική ατζέντα της χώρας, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Αντ’ αυτού, στην εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχούν η ακρίβεια, οι τιμές πετρελαίου, οι συντάξεις, ο κατώτατος μισθός, εσωκομματικές κόντρες και, φυσικά, ηχηρές υποψηφιότητες για το Ευρωκοινοβούλιο εκφραστές άτονων πολιτικών θέσεων.

Για μία ακόμη φορά η χώρα προσέρχεται στις ευρωεκλογές με στρεβλή ατζέντα, με λάθος προτεραιότητες, με το βλέμμα της στραμμένο εντός συνόρων, με το ενδιαφέρον εστιασμένο σε μικροπολιτικά συμφέροντα, με τους πολιτικούς να κλέβουν τις εντυπώσεις βασιζόμενοι στην ατάκα της στιγμής.

Άπαντες δείχνουν να αγνοούν -σχεδόν επιδεικτικά- τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Συμμετέχουν στην προεκλογική διαδικασία θέτοντας στο περιθώριο την Ευρώπη και στο επίκεντρο την Ελλάδα. Το Tik Tok παίρνει φωτιά, τα social media φλέγονται, τα talk shows έχουν την τιμητική τους. Ας μην υποβαθμίζουμε τη σημασία των ευρωεκλογών. Ας μπούμε στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης. Μας αφορά άμεσα. Όποιοι εκλεγούν θα επηρεάζουν τις τύχες μας τα επόμενα πέντε έτη. Την τύχη της ευρωπαϊκής οικογένειας που έχει ανάγκη από δυναμικές, ανατρεπτικές, ριζοσπαστικές, αποφασιστικές φωνές. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν παίζουν μπάλα, δεν τραγουδούν, δεν δημαγωγούν, δεν κάνουν πασαρέλα, δεν πρωταγωνιστούν στο γυαλί. Παρεμβαίνουν, αποφασίζουν, ψηφίζουν. Τίποτε δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Η ευθύνη είναι δική μας!