Skip to main content

…στη γλώσσα της πιάτσας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η πραγματική  μάχη βασίζεται στις ενέργειες καταπολέμησης του πληθωρισμού που στόχο έχουν τη βαθύτερη πηγή του προβλήματος και όχι την απόληξή του.

Είναι σωστό και πρέπον -πολιτικά και επικοινωνιακά- για το υπουργείο Ανάπτυξης να επιμένει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με μέτρα που εστιάζουν στο ράφι. Όπου δηλαδή κρίνεται η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων και οι κυβερνήσεις κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Όμως, η έκβαση της πραγματικής μάχης κατά του υπερπληθωρισμού, κατά του πληθωρισμού της απληστίας, κατά της αισχροκέρδειας, κερδίζεται πίσω από το ράφι και τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς. Μεταξύ των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και των επιχειρήσεων.

Η πραγματική  μάχη βασίζεται στις ενέργειες καταπολέμησης του πληθωρισμού που στόχο έχουν τη βαθύτερη πηγή του προβλήματος και όχι την απόληξή του.

Στους γνωρίζοντες το θέμα, προφανώς και καθίσταται αντιληπτό ότι οι ανατιμήσεις δεν πυροδοτούνται από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν το ράφι, εν ολίγοις τα σούπερ μάρκετ που είναι οι υποδοχείς μιας αρνητικής κατάστασης, αλλά από τις προμηθεύτριες εταιρείες (παραγωγικές – εισαγωγικές), που άλλες δικαίως και άλλες αδίκως και καθ’ υπερβολήν επιβαρύνουν τις τιμές των αγαθών με συνεχείς ανατιμήσεις.

Βεβαίως και αυτές καλούνται να διαχειριστούν τις ανατιμημένες πρώτες ύλες, την ανεξέλεγκτη φωτιά στις τιμές ενέργειας, το πανάκριβο χρήμα. Προβλήματα εισαγόμενα, σε μια οικονομία που δεν διαθέτει παραγωγή και άρα τη δύναμη να αντεπεξέλθει αυτών.

Κατά συνέπεια, η ακρίβεια καταπολεμάται σε όλα τα μέτωπα και από το σύνολο του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού. Τα προσφάτως εξαγγελθέντα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης προς αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καλύπτουν μεν το μεγαλύτερο φάσμα της παραγωγής, διακίνησης, πώλησης των αγαθών, μένει όμως και να ενεργοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργείου. Να μιλήσει με σκληρή γλώσσα στην αγορά. Να μιλήσει τη γλώσσα της αγοράς, της πιάτσας…