Skip to main content

Το κόμμα του Στέφανου

Menelaos Myrillas / SOOC

Όταν ένας υποψήφιος ήταν άγνωστος πριν από έναν μήνα -εμφανίστηκε τον Μάιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση- και πήρε 44,91% την πρώτη Κυριακή για την προεδρία του κόμματος, κάθε ανάλυση είναι περιττή

Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι η «αλλαγή» και η «ανανέωση» έχουν σίγουρες αποδόσεις στην πολιτική και κινητοποιούν. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι όταν έχεις χάσει 851.044 ψηφοφόρους σε τέσσερα χρόνια και πανηγυρίζεις για 148.821 μέλη, στην αριθμητική δεν είσαι ξεφτέρι. Διαβάζεται κι αλλιώς αυτό. Πόσοι θα σύρονταν ως τις κάλπες χωρίς τον νιόφερτο στο κομματικό χωριό; Οι υπνωτικές ερμηνείες τα είχαν κάνει όλα ρημαδιό.

Προσθέστε μία επιμελή και επιθετική καμπάνια και μην παραλείψετε ότι κανείς δεν είναι κανενός και η ιδιοκτησιακή αντίληψη γίνεται καπνός. Αφήνω τα σενάρια για σεμινάρια (σχέδιο της συμμαχίας Αχτσιόγλου-«Ομπρέλα», τον ρόλο του Πολάκη και τα χαμόγελα του πρώην με τη διακριτική στάση) και στέκομαι σε δυο τρία πράγματα.

Για το πρώτο δεν χρειαζόμουν καν τον πρώτο γύρο. Πολλοί μιλούν για τον φόβο του αγνώστου, αλλά το γνωστό είναι που απωθεί, ό,τι έχει εγγραφεί στη μνήμη. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τα πιθανά προβλήματα που φοβάται ότι θα σκάσουν με την εκλογή του εκ Μαϊάμι ορμώμενου διεκδικητή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ένας υποψήφιος ήταν άγνωστος πριν από έναν μήνα -εμφανίστηκε τον Μάιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση- και πήρε 44,91% την πρώτη Κυριακή για την προεδρία του κόμματος, κάθε ανάλυση είναι περιττή. Τι δεν καταλαβαίνεις, παρατηρητή; Πόσο έντονη είναι η επιθυμία απεμπλοκής από τους κομματικούς μηχανισμούς, στους οποίους χρεώνουν την απομάκρυνση από στόχους εκλογικούς; Βγάλε το κερί απ’ τα αυτιά, για να ακούς.

Ακούω τον θόρυβο για την αποθέωση στα Σφακιά του «γκέι εφοπλιστή» με 161 από τα 169 κουκιά. Είναι, λέει, «επανάσταση». Σε έναν σκληρό βουνίσιο κόσμο, που με τις επαναστάσεις έχει 700 χρόνια δρόμο; Ορεσίβιοι είναι, τραχείς, μπορεί στο άπειρο μάτι να φαντάζουν εκτός εποχής -πολύ πιο δύσκολα θα ψήφιζαν γυναίκα-, αλλά με την εξουσία έχουν πάντα βεντέτα.

Ειρωνικό, μετακομματικό; Το κόμμα του Στέφανου είναι εδώ. Τι γίνεται από δω και μπρος; Πολλά μπορούν να συμβούν. Πρώτα, κρητική τρόικα στην πολιτική σκηνή, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα την προσεχή Κυριακή.