Skip to main content

Η Γη κινείται αντίστροφα

REUTERS/Alexander Manzyuk

Οι δεσμοί μεταξύ της παγκόσμιας ηγετικής δύναμης και του παραδοσιακού καλύτερου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Σαουδική Αραβία να κοιτάζει πλέον προς την Κίνα, τη Ρωσία και να αποκαθιστά τις σχέσεις της με το Ιράν.

Παρά την αρνητική γνώμη ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μονομερώς νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Το Ριάντ δεν μπορεί να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κι άλλο, αφού ο προϋπολογισμός του Βασιλείου έχει φτιαχτεί με την προϋπόθεση ότι το αργό θα διαπραγματεύεται γύρω στα 81 δολάρια το βαρέλι.

Αποτέλεσμα; Τα hedge funds δεν ήταν ποτέ πιο απαισιόδοξα για την τιμή του πετρελαίου εδώ και 12 χρόνια. Το ίδιο και η παγκόσμια οικονομία που ζει μονίμως πλέον υπό τον φόβο της ύφεσης.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, ελπίζοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις  επαναφέρουν τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία. Είναι η δεύτερη επίσκεψη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στην αραβική χώρα μέσα σε ένα μήνα, μετά από αυτή του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στις αρχές Μαΐου.

Οι δεσμοί μεταξύ της παγκόσμιας ηγετικής δύναμης και του παραδοσιακού καλύτερου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Σαουδική Αραβία να κοιτάζει πλέον προς την Κίνα, τη Ρωσία και να αποκαθιστά τις σχέσεις της με το Ιράν.

Η στροφή της Ουάσιγκτον στην εξωτερική της πολιτική, όπου η Μέση Ανατολή έχει πάψει να είναι η προτεραιότητα και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Πρόκειται  για έναν άλλο παράγοντα που δυσχεραίνει τη διμερή σχέση.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χτίζει γέφυρες προς την Κίνα, τον μεγάλο συστημικό αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεκίνο είναι πλέον ο κύριος αγοραστής του πετρελαίου του Σαουδαραβικού βασιλείου και ο κύριος προμηθευτής των εισαγωγών του Ριάντ.

«Νέο κλειδί»

Την ίδια ώρα, η προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έχει πυροδοτήσει μια νέα δυναμική στην περιοχή του Κόλπου.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πώς πρόκειται να δημιουργήσει μια ναυτική συμμαχία με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιρανικού Ναυτικού, Σαράμ Ιράνι, τα κράτη που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συμμαχία  αυτή  περιλαμβάνουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράκ.

Απειλούνται οι ΗΠΑ με απώλεια επιρροής στον Κόλπο; Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη διεθνή ναυτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η γεωπολιτική αναδεικνύεται πλέον στο νέο κλειδί  και για την αγορά.

Για παράδειγμα, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν τη συμφωνία κατασκευής για την σιδηροδρομική σύνδεση  Ραστ-Ασταρα,  τμήμα του μεγαλύτερου έργου υποδομής που είναι γνωστός ως Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου ή Αγία Πετρούπολη-Βομβάη

Στις προθέσεις των Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμπραχίμ Ραΐσι, η δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής προς τη Διώρυγα του Σουέζ για το παγκόσμιο εμπόριο. Μια αλλαγή του παιχνιδιού, απόρροια των κυρώσεων και της στροφής προς τα ανατολικά ενός «εναλλακτικού άξονα», απέναντι σε αυτόν που σχηματίστηκε από το ΝΑΤΟ και το G7. Στην πραγματικότητα, η υποδομή αυτή θα δώσει στη Ρωσία πρόσβαση στα ιρανικά λιμάνια στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο. Η γη κινείται. Αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση…