Skip to main content

Υπόγειες κινήσεις

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μήπως αρχίζει να διαφαίνεται φως στην άκρη του ευρωπαϊκού τούνελ;

Οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό σε όλη την Ευρώπη μειώνονται. Μαζί με την δραστική πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Σε ένα μήνα έρχεται και η άνοιξη άλλωστε, ακολουθώντας έναν –ευτυχώς- ήπιο χειμώνα, μέχρι τώρα. Ουδείς είναι βέβαιος φυσικά ότι θα υποχωρήσουν και οι τιμές των τροφίμων, χάρη στις αναμενόμενες νέες αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Η αναταραχή και η αβεβαιότητα συνεχίζεται όμως σε όλον τον κόσμο. Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Amazon, η  Google, η BlackRock και η Goldman Sachs, απολύουν χιλιάδες υπαλλήλους. Υπάρχει ένα ερώτημα: Είμαστε τόσο βέβαιοι ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου και της ενέργειας έχει επιλυθεί; Όχι μόνο για αυτή τη σεζόν, αλλά και τους επόμενους χειμώνες; Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης: Ο πόλεμος έχει φτάσει στα σπίτια μας και είναι οικονομικός και κοινωνικός. Και φαίνεται ότι είναι μόνο σε αρχικό στάδιο. Γιατί οι πόλεμοι δεν είναι μόνο αυτοί που διεξάγονται στο πεδίο των μαχών ή στον κυβερνοχώρο.

Όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι οι σύγχρονοι πόλεμοι μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες εκρήξεις, εξ αποστάσεως. Το ενθαρρυντικό είναι ότι αρχίζουν να το κατανοεί και η ελίτ: Όχι τόσο η πολιτική, αλλά σίγουρα η επιχειρηματική.  Για παράδειγμα, ο Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Uniper, της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου που ουσιαστικά πτώχευσε, ακριβώς λόγω της ρήξης με την Gazprom.Ενα «κανόνι» που στοίχισε μέχρι τώρα  στη γερμανική κυβέρνηση περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς αναγκάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper για να αποφύγει μια ενεργειακή Lehman Brothers.

Ο Μάουμπαχ είπε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί να επανέλθει και να λειτουργήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δεύτερον, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το Βερολίνο αν σκοπεύει στο μέλλον να ξαναπάρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία ή αν η συνεργασία αυτή τελείωσε για πάντα.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο ο Μάουμπαχ δεν μίλησε για τον εαυτό του. Στο Βερολίνο λένε ότι το έκανε γιατί απλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να το κάνει ανοιχτά. Γι` αυτό διστάζει να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2  στην Ουκρανία. Παρά τις σκληρές πιέσεις που δέχεται. Ο Σολτς  συνάντησε  το Σαββατοκύριακο τον Εμμανουέλ Μακρόν για την 60ή επέτειο της Γαλλο-Γερμανικής Συμφιλίωσης. Επιβεβαίωσαν εκ νέου την αιώνια φιλία τους και συζήτησαν πολύ το μέλλον των σχέσεων με τη Μόσχα. Κάποιες γλώσσες στο Βερολίνο λένε μάλιστα ότι έδωσαν εντολή για να ξεκινήσει μια υπόγεια διπλωματία για να αποκαταστήσει η Ευρώπη τα νήματα της σχέσης με τη Μόσχα! Αλλωστε, η Γηραιά Ηπειρος είναι μεταξύ των ηττημένων του πολέμου. Σε αντίθεση με την σύμμαχο Αμερική, που ο πόλεμος όχι μόνο δεν την έχει αγγίξει, αλλά ενισχύει κιόλας την ηγεμονική της δύναμη.

Μήπως λοιπόν, αρχίζει να διαφαίνεται φως στην άκρη του Ευρωπαϊκού τούνελ; Η  ευρωπαϊκή επιχειρηματική ελίτ μπορεί να αποδειχτεί ο καταλύτης…