Skip to main content

Το Νταβός και η νέα πραγματικότητα

REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που από σήμερα επιστρέφει στην κανονικότητα, θέτει επίσημα το ερώτημα που βασανίζει την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια: «Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της παγκοσμιοποίησης;».

Η «απο-παγκοσμιοποίηση» είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινά σήμερα στο ομώνυμο ελβετικό θέρετρο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της κλιματικής κρίσης και των διεθνών εμπορικών αντιπαραθέσεων. Μάλιστα οι οργανωτές του φόρουμ κάνουν λόγο για την ανάγκη «συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Υπάρχει δυνατότητα να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, ή θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα υπό το φως των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που σχηματίζονται στον πλανήτη; Κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς τα πάντα γύρω μας εξακολουθούν να κινούνται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας. Ωστόσο, ίσως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τα όσα θα ειπωθούν στο φετινό φόρουμ μάς δείξουν την πορεία προς το μέλλον και κυρίως ποιοι είναι αποφασισμένοι -και έχουν σχέδιογια να προχωρήσουν μπροστά. Το σίγουρο είναι πως το μοντέλο που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες -το άνοιγμα αγορών και η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικώνέχει αμφισβητηθεί από την κοινωνία και έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των φωνών του λαϊκισμού και των ακροδεξιών πολιτικών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Μέσα σε έναν κόσμο κατακλυσμένο από αρνητικές ειδήσεις, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις απόψεις που θα εκφραστούν στο Νταβός τις επόμενες ημέρες. Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμένει για πολύ καιρό σε αβεβαιότητα, χωρίς ξεκάθαρη πυξίδα και σχέδιο.

Από την έντυπη έκδοση