Skip to main content

Βαβέλ

(POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)

Το σκηνικό στην Ευρώπη θυμίζει Βαβέλ, με τους πρωταγωνιστές του να μην είναι διατεθειμένοι να το βάλουν σε τάξη.

Μαύρο καπνό συνεχίζουν να βγάζουν τα… φουγάρα της Συνόδου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι 27 συμμετέχουσες χώρες στη διαβούλευση, με 27 αποκλίνοντα εθνικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις δημιούργησαν επιμέρους «μπλοκ», τα οποία βρίσκονται, σήμερα, το ένα απέναντι στο άλλο για τη χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Αν και… επικοινωνιακά το ζητούμενο είναι η επιβολή του πλαφόν, το μέτρο συνδυάζει σειρά σύνθετων παραμέτρων, όπως ο τρόπος (κριτήρια, προϋποθέσεις) επιβολής και εφαρμογής του, η διαδικασία ακύρωσής του και η φιλοσοφία του, το κατά πόσο δηλαδή θα λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών ή ως «κόφτης» που θα συγκρατεί τις τιμές μέχρι ένα επίπεδο.

Όσο για τη γενικότερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνει κι άλλες σταθερές, με χαρακτηριστικότερες την ασφάλεια εφοδιασμού, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση της ζήτησης και την οικονομική σταθερότητα.

Η «άσκηση» σαφώς και είναι δύσκολη, πολύ δε περισσότερο όταν απέναντί της η Ευρώπη έχει τον Πούτιν, ο οποίος συνεχώς μεταβάλλει τις… σταθερές του πολέμου στο επιχειρησιακό πεδίο, όπως και τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, «αλλάζοντας» διαρκώς τις ροές φυσικού αερίου και τις διαδρομές διακίνησης του πετρελαίου, με την Ε.Ε. να ορίζει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και σύντομα και στα προϊόντα διύλισης προερχόμενα από τη Ρωσία.

Το σκηνικό στην Ευρώπη θυμίζει Βαβέλ, με τους πρωταγωνιστές του να μην είναι διατεθειμένοι να το βάλουν σε τάξη. Ως πότε…

Aπό την έντυπη έκδοση