Skip to main content

Η γενιά Z συντρίβει τους «Τραμπιστές»

Ο Τραμπ είχε τη φήμη ότι μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τους ψηφοφόρους στην εκλογική τους περιφέρεια. Κάθε λέξη του θα μπορούσε να είναι καθοριστική υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου. Αυτό το ξόρκι έσπασε όμως!

Για χρόνια, η οργή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο εφιάλτης κάθε Ρεπουμπλικανό αξιωματούχο. Ο Τραμπ είναι εκδικητικός και είχε μια δύναμη που λίγοι στην πολιτική σκηνή έχουν. Αποτέλεσμα; Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι δέχτηκαν τον λόγο του. Όσοι είχαν την υποστήριξη του Τραμπ, θα μπορούσαν να υπολογίζουν στην καλή υποδοχή από το εκλογικό σώμα. Επειδή ο Τραμπ είχε τη φήμη ότι μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τους ψηφοφόρους στην εκλογική τους περιφέρεια. Κάθε λέξη του θα μπορούσε να είναι καθοριστική υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου. Αυτό το ξόρκι έσπασε όμως!

Οι πιο τρελοί, παρανοϊκοί και αρνούμενοι την πραγματικότητα συντηρητικοί  υποψήφιοι που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το μοντέλο πολιτικής Τραμπ- για παράδειγμα στο θέμα των αμβλώσεων – στην πλειονότητά τους απέτυχαν. Οι πιο εξέχοντες υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τραμπ ηττήθηκαν στις εκλογές.

Οι ψηφοφόροι – και όχι μόνο στην Αμερική – απομακρύνονται από αυτό το πολιτικό μοντέλο, αργά αλλά σταθερά. Απομακρύνονται από τους κάθε λογής «τραμπιστές» που περιφρονούν  τη δημοκρατία. Και οι πρώτοι που δίνουν το σύνθημα κατά του κάθε λογής «Τραμπισμού» είναι οι νέοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των ερευνών, μόνο οι ψήφοι των νέων απέτρεψαν την καταστροφή για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Μέχρι τώρα, οι νέοι μπορεί να είχαν ισχυρές πολιτικές απόψεις, αλλά σπάνια πήγαιναν στις κάλπες. Η αύξηση της συμμετοχής  των νέων ανθρώπων στις εκλογές , έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μαζί με τους λεγόμενους Millennials, η γενιά Z αποτελεί το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της λεγόμενης Γενιάς Z, που γεννήθηκαν μετά το 1996, εισβάλουν ορμητικά στο πολιτικό σκηνικό. Και συντρίβουν κάθε «τρελό», που νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει τη ζωή τους με ανήθικα μέσα. Από το 2018 που εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ώθησε πολλούς νέους να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την πολιτική. Γεγονός που μετατράπηκε σε τεράστιο πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς. Ιδιαίτερα μάλιστα για τη λεγόμενη «προοδευτική πτέρυγα» του κόμματος. Όλα τα «αστέρια» αυτής της πτέρυγας πέτυχαν σημαντικές νίκες στις εκλογές.

Το συγκαλυμμένο ρατσιστικό όραμα, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ θέλει να «φέρει πίσω» την παλιά Αμερική, έρχεται σε αντίθεση με το περιβάλλον διαβίωσης των νεότερων ανθρώπων. Μόνο το 52% των “zoomers” είναι λευκοί, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew. Το ένα τέταρτο είναι Λατίνοι, το 14% έγχρωμοι.Το ένα πέμπτο έχει έναν γονέα από το εξωτερικό.

Μόνο το 14% της γενιάς Z πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι «καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Για την ιστορία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είχαν κατά μέσο όρο προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων αν είχαν ψηφίσει μόνο άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Στην πραγματικότητα, οι Zoomerς άλλαξαν το σκηνικό.