Skip to main content

Ενοχλητική πραγματικότητα

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Η πραγματικότητα πρέπει να είναι ευχάριστη. Πρέπει να δείχνει ότι τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο. Ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, διορθώνονται. Τώρα, αν η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική,  εάν τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, απλώς «κουκουλώνονται», τότε τόσο το χειρότερο για την… πραγματικότητα!

Αυτό είναι το moto που χρησιμοποιούν στο υπουργείο Εργασίας θέλοντας να αποδείξουν ότι πέτυχαν στο έργο τους. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά κλασικά παραδείγματα ολοφάνερης «επιτυχίας».

  • Ανεργία: Στο 12,1% την κατέγραψε προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ. Αφορά τον μήνα Ιούνιο και εκ πρώτης όψεως, συνιστά επιτυχία. Ποιος άλλωστε ξεχνάει το… σχεδόν 28% του Σεπτεμβρίου του 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά, ή ακόμα και το 17,2% που παρέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα; Το 12,1% φαντάζει σαφέστατα πιο «εύπεπτο», χωνεύεται καλύτερα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 572.109 ανέργους. Εκεί ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα. Η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για τον ίδιο μήνα κατέγραψε στα μητρώα της 921.647 ανέργους, δηλαδή 349.538 περισσότερους. Όσο και αν στο παρελθόν, το υπουργείο Εργασίας, κατηγόρησε τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, περίπου ως… τεμπέληδες και μπαταχτσήδες και προσπάθησε να τους βγάλει εκτός μητρώων, πάλι η διαφορά παραμένει μεγάλη. Αν μάλιστα, τα στοιχεία του Οργανισμού είναι σωστά, τότε το ακριβές ποσοστό της ανεργίας είναι στο 19,5%, δηλαδή 7,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που ανέδειξε η ΕΛΣΤΑΤ! Όμως, αυτό δεν απασχολεί το υπουργείο Εργασίας, που φρόντισε με τυμπανοκρουσίες να πανηγυρίσει για την «επιτυχία του». Κάτι τέτοιο απλώς αποτελεί «ενοχλητική πραγματικότητα», που καλό είναι να μην αναδεικνύεται…
  • Συντάξεις: Σαφέστατη υποχώρηση στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις,  καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Μόλις 60.000 έχουν απομείνει για να λυθεί το πρόβλημα, που έχει  ταλαιπωρήσει επί σειρά ετών δεκάδες χιλιάδες «άτυχους» συνταξιούχους. Ξαφνικά όμως, το ρεπορτάζ βρίθει από πληροφορίες για σωρεία λαθών στις συντάξεις που απονέμονται. Αυτή η… αυτοματοποίηση στην διαδικασία, χωρίς το ψηφιακό σύστημα του ΕΦΚΑ να έχει ολοκληρωθεί, παράγει λάθη με «αυτόματο  τρόπο».  Ακόμα χειρότερα, που τα αρμόδια τμήματα απονομής, έχουν «χάσει τον μπούσουλα», ψάχνοντας να βρουν συντάξεις για να ελέγξουν οι οποίες μοιάζουν εξαφανισμένες! Βέβαια, ουδόλως κάτι τέτοιο απασχολεί την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αρκεί να ευδοκιμούν τα νούμερα, για να μπορεί να δημιουργηθεί η «εικονική πραγματικότητα» που χρειάζεται ώστε να στοιχειοθετηθεί το αφήγημα της επιτυχίας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν στην ώρα τους. Οι δύσμοιροι οι συνταξιούχοι, θα τρέχουν για να βρουν την σύνταξή τους, ή θα διαπιστώνουν ότι πρέπει για κάποια χρόνια να συμβιβαστούν ότι θα ζουν με 700 ευρώ και όχι  με 1.200 ευρώ που περίμεναν. Τι να κάνουμε τώρα; Γίνονται και λάθη…

ΥΓ: Αλήθεια, αυτές τις υπουργικές αποφάσεις για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες επιτροπές, ώστε να εξεταστούν οι χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί κατά των τελευταίων απονομών συντάξεων, πότε σκέφτεται να τις υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός; Γιατί άραγε ο Κωστής Χατζηδάκης, που τόσο ταχύτατα, αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθυστερεί; Μήπως γιατί, αν το πράξει, τότε θα αναδειχθεί και επίσημα το τεράστιο πρόβλημα, με τα κραυγαλέα λάθη που θα έρθουν στο προσκήνιο; Απορίες…