Skip to main content

Η επόμενη μεγάλη κίνηση

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 Την πρώτη δημόσια «εμφάνισή» της μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και την επιστροφή της στον Πειραιά, στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, πραγματοποιεί σήμερα η «Ναυτεμπορική», ανοίγοντας και πάλι τα «πανιά» της στον χώρο των συνεδρίων.

Η πρώτη διοργάνωσή της δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη στη ναυτιλιακή βιομηχανία, σε έναν τομέα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, σε έναν τομέα όπου την ισχυρότερη θέση κατέχουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Με τη σημερινή εκδήλωση η «Ναυτεμπορική» θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, ανώτατων εκπροσώπων διεθνών φορέων του κλάδου, όπως και της κυβέρνησης.

Η σημερινή διοργάνωση στοχεύει στο να προκαλέσει έναν νέο κύκλο δημόσιων συζητήσεων σχετικά με τα πλέον κομβικά ζητήματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας, όπως η ενσωμάτωση των κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης, πολύ περισσότερο η απανθρακοποίηση και η χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του κλάδου, καθώς και η άντληση νέων πόρων για το κτίσιμο πλοίων νέας γενιάς.

Η ναυτιλία επί αιώνες αποτελεί την «καρδιά» του παγκόσμιου εμπορίου και της διεθνούς παραγωγής, αλλά και… τις «αρτηρίες» ενός «ζωντανού οργανισμού», που μεταφέρουν απ’ άκρη σ’ άκρη όλα τα αναγκαία προϊόντα, ανατροφοδοτώντας τις αγορές, τις συναλλακτικές σχέσεις και τις τοπικές κοινωνικές. 

Η ναυτιλία χαρακτηρίζεται από έννοιες όπως επενδύσεις, απασχόληση, καινοτομία, τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές, σημαίνει ανθρώπινη σκέψη, απόφαση, πράξη, ρίσκο, αλλά και προσφορά, ανταπόδοση, υπεραξία…

Η ναυτιλία, όπως τιτλοφορείται και το σημερινό συνέδριο της «Ν», λογίζεται ως «Η βιομηχανία της χρονιάς». Ένας ισχυρότατος παγκόσμιος κλάδος, του οποίου όλοι αναμένουμε την «επόμενη μεγάλη κίνηση».