Skip to main content

Πονάει κεφάλι, δέσει χέρι

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων διακινείται τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία ότι εξετάζεται η επιβολή νέων «αυστηρών μέτρων». Βάσει δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων σχεδιάζεται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00, ο περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο και το να τεθεί όριο στη χρήση των κωδικών μετακίνησης του 13033.

Εάν αυτά τα μέτρα είναι ικανά να ανασχέσουν την πανδημία, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να συναινέσει στην εφαρμογή τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να καταγράφουν αυξημένες και επικίνδυνες δραστηριότητες μετά τις 18:00; Έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία στατιστικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου είναι αυτές που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο;  Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση. Εκείνο που γνωρίζουμε εμείς είναι οι τοποθετήσεις των ειδικών. Προχθές ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό. Τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετοί συνάδελφοί του είχαν επισημάνει ότι το άνοιγμα της αγοράς αλλά και η πρακτική του click away συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων. Και οι περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό (του κ. Τσιόδρα συμπεριλαμβανομένου) τονίζουν ότι η βασική συνθήκη εξάπλωσης του ιού είναι η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους και η μη εφαρμογή μέτρων προστασίας.

Με απλά λόγια, για να αντιμετωπιστεί η νέα επέλαση της πανδημίας η ελληνική Πολιτεία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει αυστηρά μέτρα για συμπεριφορές που έχουν ελάχιστη σχέση με τη διάδοση του ιού! Και ταυτόχρονα σκέφτεται να αυστηροποιήσει την ελληνική γραφειοκρατική πατέντα του 13033 που ούτως ή άλλως δεν σχετίζεται με συμπεριφορές παραβίασης των μέτρων ασφαλείας (μη χρήση μάσκας, συγχρωτισμός κ.λπ.). Είναι προφανές ότι το πλήρες κλείσιμο της αγοράς και των σχολείων θα είχε μεγάλο κόστος σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, γονείς και μαθητές. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται ως αντιστάθμισμα για αυτό νέα «θεαματικά» μέτρα αμφιλεγόμενης  αποτελεσματικότητας. Εκτός και εάν κάποιους τους ενδιαφέρει περισσότερο το θέαμα από την ουσία…