Skip to main content

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στην αγορά

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Απώλειες τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μετράει ήδη η αγορά της Θεσσαλονίκης από το δεύτερο lockdown, ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί εάν εφαρμοστεί το επικρατέστερο σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 21 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, έχει χαθεί τουλάχιστον το 40% από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος μηνιαίος τζίρος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, οργανωμένου και μικρής λιανικής. Οι απώλειες προκύπτουν κυρίως από τις 10.000 επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή (ένδυση-υπόδηση, παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.), καθώς ακόμα και η μεγάλη έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων δεν μπορεί παρά να καλύψει ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης χασούρας.

Εξαιρέσεις είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μαζί με τα κινητά), μιας αγοράς που στη Θεσσαλονίκη έχει μέσο μηνιαίο τζίρο 15 εκατ. ευρώ και στην οποία η μείωση εκτιμάται ότι περιορίστηκε τον Νοέμβριο στο 30%. Στον αντίποδα των απωλειών, ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, που μαζί με τη μικρή λιανική υπολογίζεται σε μηνιαία βάση στα 100 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε τον Νοέμβριο περίπου κατά 15%. Εάν συνυπολογιστεί η έντονη εποχικότητα της περιόδου, ότι δηλαδή ο Νοέμβριος έχει την Black Friday και ο Δεκέμβριος τις χριστουγεννιάτικες αγορές, οι απώλειες στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου για την αγορά της πόλης εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.

Η Θεσσαλονίκη βιώνει με δραματικές απώλειες τον εφιάλτη της υγειονομικής κρίσης, πρώτα απ’ όλα σε ανθρώπινες ζωές και ακολούθως στην πραγματική της οικονομία, σχολιάζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης. «Η μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται στα νοσοκομεία της πόλης, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Σε ό,τι αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, πρέπει να εφαρμοστούν γενναία μέτρα στήριξης σε δύο επίπεδα: Κατά τη διάρκεια του lockdown για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς για να μπορέσουν να σηκωθούν όρθιες», συμπληρώνει.

Όπως προέκυψε και από πρόσφατη κωδικοποίηση αιτημάτων που έκανε το ΕΒΕΘ, οι επιχειρηματίες-μέλη του ζητούν μεταξύ άλλων να δοθούν δάνεια με πολύ χαμηλό -αν όχι μηδενικό- επιτόκιο, με συνοπτικές διαδικασίες, να μην επιστραφούν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5 και για μετά το lockdown, ακόμα μακρύτερη αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, διαγραφή προσαυξήσεων, επιδότηση εισφορών για νέες προσλήψεις, αναστολή της καταβολής δόσεων ενήμερων τραπεζικών δανείων για ακόμη ένα εξάμηνο, ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα» λέει ο κ. Μασούτης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την πορεία των σούπερ μάρκετ δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για την όποια αύξηση του τζίρου μας. Δεν βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα να είναι υγιείς οι εργαζόμενοί μας και ακολούθως η κατάσταση στην αγορά πέρα από τη συγκυρία. Θέλουμε επιστροφή της κανονικότητας το συντομότερο και ανάπτυξη σε υγιείς συνθήκες».