Skip to main content

Μεγάλες ευκαιρίες στο φετινό Ναυτικό Σαλόνι

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Έλληνες πραγματοποιούν στροφή, βάζοντας τις διακοπές με σκάφος αναψυχής στην ατζέντα των διακοπών τους. Είτε είναι ιστιοφόρα, είτε καταμαράν, είτε μηχανοκίνητα, κερδίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους «πιστούς». Τάση, που σύμφωνα με την αγορά έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το 2020 και μετά. Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην τις συνήθειες μας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να προτιμά την ασφάλεια που προσφέρει σε υγειονομικό επίπεδο, το σκάφος αναψυχής, ενώ και οι τιμές ενοικίασης τους είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τον τουρισμό στην ξηρά. Όσον αφορά την αγορά τους, οι ειδικοί λένε ότι κομβικό σημείο αποτελεί η πρόβλεψη στο νόμο που λέει πως ένα σκάφος μήκους έως 5 μέτρα δεν έχει φόρο πολυτελείας.  Τώρα δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε πλήθος μεγεθών και ειδών (φουσκωτά, πολυεστερικά), 8 με 12 Δεκεμβρίου 2021 στο Metropolitan Expo, όταν και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του, το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών.

Φυσικά τα σκάφη αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν και επένδυση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς σε όλο το κόσμο. Οι ενοικιάσεις σκαφών στη χώρα μας έχουν εκτιναχθεί. Ξένοι τουρίστες και Έλληνες προσθέτουν την κρουαζιέρα με σκάφος αναψυχής στο πρόγραμμα των διακοπών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή χρονιά, που οι πληρότητες στα επαγγελματικά σκάφη έφτασαν το 100%.

Αλλά και το 2020 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τον κλάδο καθώς φάνηκε πως οι Έλληνες επιστρέφουν στην θάλασσα, καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν κυρίως όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο τουρισμός στρέφεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε θαλάσσιες εξορμήσεις. Πολλές επιχειρήσεις με σκάφη σε διάφορα νησιά και παραθαλάσσια μέρη «δούλεψαν» πολύ καθώς Έλληνες και ξένοι τουρίστες νοίκιαζαν σκάφη, ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά για μικρές ή μεγαλύτερες κρουαζιέρες με στόχο να οργανώσουν και να συνδυάσουν στις διακοπές τους κοντινά ταξίδια στη θάλασσα και στα γύρω μέρη. Όλη αυτή η άνθηση φυσικά έχει προκύψει και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν τον τελευταίο καιρό για τον κλάδο όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι (υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις) να λάβουν επιδότηση έως και 80% και να ξεκινήσουν το επιχειρείν. Επιπρόσθετα καλή εποχή και ευκαιρία λογίζεται η παρούσα συγκυρία για την εμπορική εκμετάλλευση σκαφών με μια διαφορετική ανάγνωση αυτή τη φορά. Λόγω της προαναφερθείσας αύξησης στον κλάδο είναι ευκαιρία για όποιον επιθυμεί να ανοίξει ακόμα και επιχείρηση (μαγαζί) ώστε να πουλά αξεσουάρ, σκάφη και ναυτικά είδη. Οι επισκέπτες της έκθεσης Ναυτικό Σαλόνι, 8-12/12/2021, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα τελευταία μοντέλα σκαφών αναψυχής, βάρκες ψαρέματος και φουσκωτά σε όλα τα μεγέθη, είδη, και φυσικά για όλα τα βαλάντια. Επίσης θα έρθουν σε επαφή με δεκάδες εκθέτες εξοπλισμού σκαφών και ναυτικών ειδών.

Οι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για τουριστικά σκάφη περιλαμβάνουν δραστηριότητες για σκάφη αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες ή άλλα επαγγελματικά σκάφη για θαλάσσια sports. Το τουριστικό σκάφος μπορεί να επιδοτηθεί μέσω τοπικών προγραμμάτων LEADER, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έως 50%, ενώ η επιδότηση για επενδύσεις σε εξοπλισμό επί του σκάφους φτάνουν το 85%.